Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem fandt på smiley’en?


Det gule smil ses alle vegne, men hvem brugte smiley'en første gang?

Den første computer-smiley blev skrevet den 19. september 1982 kl. 11.44 på Carnegie Mellon-universitetet i Pennsylvania, USA. Her foreslog professor Scott E. Fahlman, at tegnene :-) skulle betyde, at et tekstbudskab var ment for sjov. I dag findes tegnene i utallige varianter og kan bl.a. være sur, græde eller række tunge.

Den første smiley i litteraturen kan føres tilbage til den danske digter og forfatter Johannes V. Jensen. Han var kendt for at eksperimentere med sit skriftsprog, og i et brev til bogforlægger Ernst Bojesen i december 1900 bruger Johannes V. Jensen både et glad og surt ansigt, som minder om den moderne smiley.

Inden for filmindustrien blev smiley'en brugt første gang af den svenske instruktør Ingmar Bernman i filmen “Hamnstad” fra 1948. I en scene tegner den kvindelige hovedperson en trist smiley på et dugget toiletspejl.

Få år senere blev smiley'en for alvor populær. Trykte smiley'er optrådte i 1953 på plakaten til den amerikanske komediefilm “Lili”, og i 1958 gav radioværter i New York tusindvis af smiley-trøjer til lyttere som præmier. Smiley'en blev til en handelsvare i 1970, hvor glade ansigter begyndte at dukke op på bl.a. trøjer, kaffekrus og klistermærker.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul