Shutterstock
Gul smiley på baggrund med spørgsmålstegn

Hvem fandt på smileyen?


Det gule smil har længe været udbredt i vores skriftsprog og findes i dag i mange afskygninger, men hvem brugte smileyen først?

Den første computer-smiley blev skrevet den 19. september 1982 kl. 11.44 på Carnegie Mellon-universitetet i Pennsylvania, USA.

Her foreslog professor Scott E. Fahlman, at tegnene :-) skulle betyde, at et tekstbudskab var ment for sjov. I dag findes tegnene i utallige varianter og kan bl.a. være sur, græde eller række tunge.

Den første smiley i litteraturen kan føres tilbage til den danske digter og forfatter Johannes V. Jensen.

Brev fra Johannes V. Jensen til Ernst Bojesen

Den danske forfatter Johannes V. Jensen skrev i december 1900 et brev til forlæggeren Ernst Bojesen. Brevets forholdsvist kedelige indhold om vejret og rejselyst er spædet op med tegninger og smileys.

© Det Kgl. Bibliotek, NKS 2436 folio: Scrapbøger omhandlende Ernst Bojesen, brev fra Johannes V. Jensen 22.12.1900

Han var kendt for at eksperimentere med sit skriftsprog, og i et brev til bogforlægger Ernst Bojesen i december 1900 bruger Johannes V. Jensen både et glad og surt ansigt, som minder om den moderne smiley.

Hør mere om den første digitale smiley her:

Video

Inden for filmindustrien blev smiley'en brugt første gang af den svenske instruktør Ingmar Bergman i filmen “Hamnstad” fra 1948. I en scene tegner den kvindelige hovedperson en trist smiley på et dugget toiletspejl.

Få år senere blev smiley'en for alvor populær. Trykte smiley'er optrådte i 1953 på plakaten til den amerikanske komediefilm “Lili”, og i 1958 gav radioværter i New York tusindvis af smiley-trøjer til lyttere som præmier.

Smiley'en blev til en handelsvare i 1970, hvor glade ansigter begyndte at dukke op på bl.a. trøjer, kaffekrus og klistermærker.

Historie går mørket i møde med et smil 😁

Den mørke tid er over os, men vi går til modangreb på slagregn og råkolde aftener med en række artikler om fortidens humor og underholdning.

▶︎ Få flere gamle grin her