Public Domain
Zombier

Hvem fandt på zombier?

Zombier kendes fra Voodoo-kulturen på Haiti og har siden 1968 haft en fast plads i Hollywood, men historier om farlige levende døde går helt tilbage til oldtiden.

Levende døde er kendt helt tilbage fra oldtidens grækere, der begravede nogle lig med sten oven på, så de ikke kunne rejse sig igen. Det moderne billede af en zombie, har dog sine rødder i haitisk voodoo-religion.

I caribisk tradition bliver zombier anset for at være lig, som bliver genoplivet af voodoo-præster. Derefter bliver de døde forvandlet til viljeløse slaver, som arbejder for deres ejer.

Under USA's besættelse af Haiti fra 1915-34 var der flere sager i vestlige medier om de såkaldte levende døde på øen, og snart fandt zombierne vej til bøger, teaterstykker og film. Den menneskeædende zombie fik dog først rigtigt fodfæste i populærkulturen i 1968 med filmen Night of the Living Dead, hvor en gruppe forsøger at overleve i en landsby overrendt af zombier.

VIDEO: Se trailer til Night of the Living Dead

Film gjorde zombier populære

Filmen bruger aldrig ordet zombie og kalder i stedet de levende døde for “Ghouls”, men utallige filmanmeldelser begyndte at betegne filmens halvrådne og kannibalistiske monstre som zombier, og beskrivelsen vandt genklang hos publikum. Filmen førte til et væld af efterligninger, som i flæng brugte udtrykket zombie om disse monstre, inkl. Romeros egen efterfølger “Dawn of the Dead” fra 1978.

Zombier er i dag så indgroet i vores kultur, at det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention i 2011 udsendte en artikel med retningslinjer til, hvad borgerne burde gøre, hvis zombier rent faktisk begyndte at overtage verden.