Circle Through New York
Lertavle

Hvilken sang er den ældste i historien?

En hyldest til frugtbarhedsgudinden Nikkal – det er temaet i historiens ældste sang, som en oldtidsmusiker komponerede i nutidens Syrien for omkring 3.400 år siden.

I 1950'erne gjorde franske arkæologer et spændende fund i ruinerne af oldtidsbyen Ugarit i Syrien: En bunke lertavler prydet med kileskrift. Nærmere undersøgelser viste snart, at fundet var langt mere storslået, end arkæologerne anede.

Dateringen viste, at lertavlerne stammede fra omkring 1.400 f.Kr og var lavet af oldtidsfolket hurrierne. Da forskerne gik i gang med at tyde kileskriften, kunne de se, at tavlerne indeholdt en række hymner til ære for hurriernes guder.

Historiens ældste sange hyldede guderne – og en hustru

De fleste af historiens ældste sange blev skrevet til ære for forskellige guder. En enkelt mand brød dog mønstret med en kærlighedserklæring til sin afdøde kone.

Delfisk hymne
© Michael Nicht

Delfiske hymner

År: Ca. 128 f.Kr.
Land: Grækenland
Komponist: Athenaeus og Limenius

De “Delfiske hymner” består af brudstykker af to sange, som blev fundet indgraveret på en mur i Delfi. Begge sange er skrevet til guden Apollon og blev fremført ved religiøse optog. Sangene er de første kendte kompositioner af af navngivne musikere.

Gravmonument
© inharecherche

Seikilos-søjlen

År: Ca. 1-100 e.Kr.
Land: Grækenland
Komponist: Seikilos

Seikilos-søjlen rummer en af de ældste sange med både musik og tekst. Sangens forfatter hed Seikilos, og han skrev sangen til sin afdøde hustru, Euterpe, for hvem søjlen i antikken stod som et gravmonument. Søjlen blev fundet i 1883 og befinder sig i dag på Nationalmuseet i København.

Kristen hymne
© Public Domain

Oxyrhynchos-hymnen

År: Ca. 200-tallet e.Kr.
Land: Egypten
Komponist: Ukendt

Hymnen er den ældste kristne hymne, hvor både melodi og tekst har overlevet. Den lå blandt tusinder af papyrusser, som blev fundet i den egyptiske by Oxyrhynchos i 1918. Teksten lovpriser bl.a. den hellige treenighed – faderen, sønnen og helligånden.

Tavle gav instruktioner

De fleste af tavlerne var gået i stykker, men den ene af tavlerne fangede hurtigt forskernes opmærksomhed. Tavlen viste sig at indeholde en komplet instruktion til, hvordan en af hymnerne skulle fremføres.

Den ukendte forfatter forklarede, hvordan en sanger skulle synge teksten – der hyldede frugtbarhedsgudinden Nikkal – samt hvordan en lyre-spiller skulle stemme sit instrument og spille sangen.

VIDEO: Hør historiens ældste sang

Sangen findes i flere udgaver

Hymnen – senere døbt “Hurrisk hymne nr. 6” – er den ældste kendte sang, der er nedfældet på skrift. Hurrierne kendte dog ikke til vor tids nodesystem, og instruktionerne på lertavlerne er derfor åbne for en vis grad af musikalsk fortolkning.

Flere forskere og musikere har siden opdagelsen af den oldgamle hymne fremført deres udgave af historiens ældste sang. En af de mest anerkendte fortolkninger kom i 1972, hvor Anne Kilmer – en professor ved University of California – præsenterede sin udgave af den 3.400 år gamle sang. Anne Kilmer havde da studeret hymnen i 15 år.

En af de mest populære udgaver stammer fra 2017. Her optrådte den berømte tysk-syriske komponist Malek Jandali med sin egen nytolkning af sangen.

VIDEO: Hør nyfortolkningen af historiens ældste sang