CBS Television
MASH

Hvorfor blev tv-serien M*A*S*H så populær?

I 1972 fulgte amerikanerne for første gang med i M*A*S*H – en tv-serie, hvis lige de ikke havde set før. Snart blev serien en ventil for befolkningens utilfredshed med Vietnamkrigen.

Den 17. september 1972 kunne amerikanerne se det første afsnit af tv-serien M*A*S*H rulle over skærmen i deres dagligstuer.

Seriens sælsomme blanding af komedie og drama – svøbt ind i krigens rædsler – ramte plet hos amerikanerne. I de efterfølgende år samledes flere og flere seere foran hjemmenes tv-apparater for at følge med i, hvordan et hold militærlæger og deres hjælpepersonale forsøgte at overleve Koreakrigen.

Med tiden blev M*A*S*H så populær, at seriens sidste afsnit i 1983 blev set af 125 mio. seere. Dermed blev afsnittet den mest sete tv-udsendelse i USA indtil 2010 – og det er stadig det mest sete afsnit af en tv-serie nogensinde.

MASH

M*A*S*H vandt hurtigt amerikanernes hjerter og blev en af historiens mest populære tv-serier.

© CBS Television

Serien gav indblik i krigen

Tv-seriens store succes skyldtes først og fremmest, at den rummede stor dybde og behandlede svære emner – som fx PTSD – med en bittersød blanding af alvor og sort humor. I centrum for serien var en realistisk skildring af en meningsløs krig, som den brogede flok af karakterer efter bedste evne forsøgte at navigere i på hver sin måde.

En anden vigtig årsag til seriens succes var, at den udkom i 1972, hvor USA var dybt involveret i Vietnamkrigen. Støtten til krigen var dalende blandt amerikanerne, som i M*A*S*H kunne spejle sig i, hvordan krig påvirkede soldaterne på slagmarken.

På den måde blev M*A*S*H et redskab til at forstå krigens natur, bearbejde traumerne og få luft for den sociale utilfredshed, selvom serien foregik omtrent to årtier tidligere under Koreakrigen.

Igennem årene har M*A*S*H modtaget et hav af priser, og serien vandt bl.a. 14 Emmy Awards og otte Golden Globes. Da serien modtog en Peabody Award i 1975, blev den beskrevet som “et eksempel på fjernsyn med et højere formål”.

VIDEO: Se nogle af de klassiske scener fra M*A*S*H