MASH

Hvorfor blev tv-serien M*A*S*H så populær?

I 1972 fulgte amerikanerne for første gang med i M*A*S*H – en tv-serie, hvis lige de ikke havde set før. Snart blev serien en ventil for befolkningens utilfredshed med Vietnamkrigen.

I 1972 fulgte amerikanerne for første gang med i M*A*S*H – en tv-serie, hvis lige de ikke havde set før. Snart blev serien en ventil for befolkningens utilfredshed med Vietnamkrigen.

CBS Television

Den 17. september 1972 kunne amerikanerne se det første afsnit af tv-serien M*A*S*H rulle over skærmen i deres dagligstuer.

Seriens sælsomme blanding af komedie og drama – svøbt ind i krigens rædsler – ramte plet hos amerikanerne. I de efterfølgende år samledes flere og flere seere foran hjemmenes tv-apparater for at følge med i, hvordan et hold militærlæger og deres hjælpepersonale forsøgte at overleve Koreakrigen.

Med tiden blev M*A*S*H så populær, at seriens sidste afsnit i 1983 blev set af 125 mio. seere. Dermed blev afsnittet den mest sete tv-udsendelse i USA indtil 2010 – og det er stadig det mest sete afsnit af en tv-serie nogensinde.

MASH

M*A*S*H vandt hurtigt amerikanernes hjerter og blev en af historiens mest populære tv-serier.

© CBS Television

Serien gav indblik i krigen

Tv-seriens store succes skyldtes først og fremmest, at den rummede stor dybde og behandlede svære emner – som fx PTSD – med en bittersød blanding af alvor og sort humor. I centrum for serien var en realistisk skildring af en meningsløs krig, som den brogede flok af karakterer efter bedste evne forsøgte at navigere i på hver sin måde.

En anden vigtig årsag til seriens succes var, at den udkom i 1972, hvor USA var dybt involveret i Vietnamkrigen. Støtten til krigen var dalende blandt amerikanerne, som i M*A*S*H kunne spejle sig i, hvordan krig påvirkede soldaterne på slagmarken.

På den måde blev M*A*S*H et redskab til at forstå krigens natur, bearbejde traumerne og få luft for den sociale utilfredshed, selvom serien foregik omtrent to årtier tidligere under Koreakrigen.

Igennem årene har M*A*S*H modtaget et hav af priser, og serien vandt bl.a. 14 Emmy Awards og otte Golden Globes. Da serien modtog en Peabody Award i 1975, blev den beskrevet som “et eksempel på fjernsyn med et højere formål”.

VIDEO: Se nogle af de klassiske scener fra M*A*S*H