Shutterstock
Memphis Depay

Hvorfor går hollændere klædt i orange?

Farven orange har en helt særlig plads i de fleste hollænderes hjerter. Årsagen skal findes i 1500-tallet, hvor en prins greb til våben mod spanierne.

Farven orange er tæt knyttet til Holland og ses bl.a., når hollandske sportsfolk trækker i nationaldragten. Koblingen til den orange kulør går tilbage til 1500-tallet, hvor nutidens Holland var underlagt Spanien, hvis konge var af slægten Habsburg.

I 1559 indsatte habsburgerne Vilhelm 1. – prins af fyrstedømmet Oranje – som guvernør i Holland. Men den protestantiske Vilhelm var stor modstander af de katolske spanieres undertrykkelse af protestanterne og sluttede sig til hollændernes oprør mod habsburgerne.

Memphis Depay

De fleste hollandske sportsfolk – bl.a. landets fodboldlandshold – er iklædt orange spilledragter.

© Shutterstock

Orange var Vilhelms farve

Med Vilhelm i spidsen sikrede oprørerne sig flere vigtige sejre, og selvom han blev myrdet i 1584 af en katolsk lejemorder, banede Vilhelm vejen for hollandsk selvstændighed. I dag står han derfor som Hollands store landsfader.

Inden sin død grundlagde Vilhelm det hollandske kongehus, hvis kendingsfarve blev orange – som en reference til fyrstedømmet Oranje og det orange flag, som Vilhelm kæmpede under. Farven orange har derfor en helt særlig historisk betydning i Holland og bliver betragtet som et ærkehollandsk kendetegn.

Orange har i perioder også optrådt i Hollands flag i stedet for rødt, men et royalt dekret fastsatte i 1937 rødt, hvidt og blåt som flagfarver. Beslutningen blev bl.a. taget for at lægge afstand til det hollandske nazistparti, som under 2. verdenskrig brugte et flag med en orange stribe.