Shutterstock

Hvornår begyndte vi at tage tøj på?

Skindtøj går i forfald og efterlader sig ingen arkæologiske spor, men eksperterne har fundet en anden ledetråd – nemlig lus.

Da vores forfædre først begyndte at dække sig til, iførte de sig dyreskind, som hurtigt gik i forfald og ikke har efterladt sig nogen arkæologiske spor. En god ledetråd er dog fundet af 780.000 år gamle stenredskaber til at bearbejde dyreskind med, men det er usikkert, om skindet blev brugt til beklædning eller til at bygge bopladser af.

Et andet spor er en række ca. 40.000 år gamle nåle, men de tyder på, at mennesker på det tidspunkt allerede syede “avanceret” tøj og derfor måtte have iført sig klæder længe.

Et mere præcist bud på et årstal kommer fra University of Florida, hvor et studie i 2011 fastslog, at tøj opstod for ca. 170.000 år siden. Studiet bygger på DNA-analyser af lus, som viser, at insektet genetisk delte sig i hoved- og kropslus på dette tidspunkt.

Kropslus kan ikke overleve direkte på menneskekroppen, og dens fremkomst peger derfor på, at den lille parasit har haft mulighed for at skjule sig i folderne på tøj.

VIDEO: Se tekstileksperter genskabe fortidsmenneskets tøj

Video

VIDEO: Se stenaldertøj rekonstrueret digitalt

Video