Shutterstock

Japan afskaffer hagekorset

Svastika har været brugt i årtusinder i Japan. Men nu vil japanerne afskaffe det, fordi det bringer minder om Nazitysklands rædsler.

Hagekors forvirrer turister

For en vesterlænding kan det være let at fare vild i Japan i mylderet af skrifttegn og symboler. Men ét symbol forvirrer særligt og virker decideret stødende på mange: Hagekorset.

Hagekors - eller svastika - er udbredt i de japanske turistbrochurer og på bykort, hvor det bruges som symbol for helligdomme og religiøse bygninger.

Men en undersøgelse viser, at turister bliver forvirret over "manji", som symbolet kaldes, fordi de i stedet for østerlandsk ro og spiritualitet forbinder det med Nazitysklands ondskab.

Derfor har de japanske turistmyndigheder besluttet at opdatere kort og brochurer og erstatte svastikaet med det mere fredfyldte pagode-symbol. Det skriver The Telegraph.

I Østen bruges hagekorset som piktogram for buddhistiske templer.

© Wikipedia

Folk bør kende historien

Beslutningen har vakt vrede blandt japanske akademikere som mener, at turister bør lære landet at kende, når de besøger det.

“Vi har brugt symbolet i tusinder af år før Nazityskland indbyggede det i deres flag”, siger Makoto Watanabe, kommunikationsekspert ved Hokkaidos universitet til The Telegraph.

“Jeg synes, det ville være meget bedre at beholde symbolet og så bede folk sætte sig ind i, hvad det egentlig betyder”, fortsætter han.

Carlsbergs elefanter bærer hagekors

På Carlsberg i København mener man også, det er vigtigt at holde fast i historien. På Carlsbergs berømte granitelefanter i Valby optræder svastika, fordi symbolet frem til ca. 1945 var Carlsbergs varemærke.

Carlsberg-elefanterne.

Og Carlsberg har ikke planer om at følge japanernes eksempel og fjerne symbolet.

“Vi har stor forståelse for, at symbolet kan virke krænkende på jøder og frihedskæmpere fra 2. verdenskrig. Men granitelefanterne er fredet, og vi er enige i, at man ikke skal lave om på historien”, skriver skriver Carlsbergs mediedirektør Kasper Elbjørn til Historie.

“Elefanterne bærer en historie om, at svastika blev benyttet af Carl Jacobsen som et lykkesymbol og et tegn på gode forhåbninger, længe inden nazisterne sværtede det til. Det ville da være synd, hvis den historie gik tabt”, skriver Kasper Elbjørn.

Hagekors: 3000 år med fred - 25 år med had

Svastika har været brugt gennem 3000 år og går igen i de fleste kulturer. Både romerne, grækerne og Sydamerikas oprindelige kulturer brugte svastika.

I Danmark har man fundet en redekam med et svastika i jernalder-offermosen Nydam i Sønderjylland.

Kam af ben fundet i offermosen Nydam i Sønderjylland.

© Wikipedia

Hagekors blev symbol på nazismen

I 1920 gjorde Adolf Hitler hagekors til en del af den nazistiske bevægelse, da det blev indbygget i partiets officielle flag - som “symbol på vores kamp”, som Hitler skrev i Mein Kampf.

Dermed blev hagekors for mange synonymt med had, antisemitisme, vold, død og mord.

Idag er hagekorset fortsat forkætret. Lande som Tyskland og Sverige har forbudt det, og Tyskland har forgæves forsøgt at få det forbudt i hele EU.