Berømtheder gemte på groteske hemmeligheder

Elvis begærede mindreårige piger. Nostradamus elskede syltetøj. Og Castro ville have en karriere i Hollywood. Selvom historiebøgernes ikoner fremstår blankpolerede, bærer de alle på hemmeligheder.

Hayworth, Presley og Lennon blev kendt for vidt forskellige ting, alligevel var de ens ét punkt: De gemte alle på skandaløse hemmeligheder.

© Getty Images & Scanpix

Berømt forfatter troede på feer

Arthur Conan Doyle var så overbevist om eksistensen af feer, at han skrev en bog om de små, overnaturlige væsner.

Den skotske forfatter Arthur Conan Doyle er mest kendt for sine bøger om mesterdetektiven Sherlock Holmes, men skrev i 1922 også et værk, som måske har det bedst i historiens glemmekasse.

Bogen med titlen “The Coming of the Fairies” er ét langt argument for eksistensen af små, flyvende feer. Anledningen til udgivelsen var en række berømte fotografier fra landsbyen Cottingley, England, der angiveligt viser to piger, som leger med små feer.

Hvor Sherlock Holmes ville have grebet en lup og konstateret, at billederne blot bestod af illustrationer fra en børnebog – der var klippet og fotograferet – valgte Doyle at sætte sig ved tasterne. Resultatet blev en bog, som ifølge Doyle selv skulle betragtes som sober faglitteratur.

Ifølge Doyle har fe-billederne fra Cottingley “bevist eksistensen af en befolkningsgruppe på denne planet, som kan vise sig at være lige så folkerig som menneskeracen”.

Den eneste årsag til, at vi ikke kan se feer, er, at de små væsner er skabt af et materiale, som “udsender kortere eller længere vibrationer” end det synlige spektrum, som menneskeøjet kan opfatte. Kun få udvalgte kan tune deres øjne og hjerner til at se feernes vibrationer.

“Det er netop evnen til at tune op og indstille sig til andre vibrationer, som kendetegner en clairvoyant, og der er intet videnskabeligt umuligt i – så vidt jeg vurderer – at nogle mennesker kan se noget, som er usynligt for andre”, skriver Doyle.

Småpiger tog fusen på Doyle

I 1920 modtog Arthur Conan Doyle en række billeder af to piger omgivet af feer. Doyle var overbevist om billedernes ægthed og trykte dem i sin bog fra 1922.

I den efterfølgende mediestorm fastholdt de to piger, som havde taget billederne, at deres fotografier ikke var falsknerier.

Efter en lang række kritiske undersøgelser indrømmede kvinderne i 1983, at de havde forfalsket billederne ved at bruge papfigurer fra en populær børnebog.

Fupnummeret var ment som en uskyldig spøg, som havde taget overhånd, forklarede kvinderne.

Nostradamus var syltetøjsekspert

I 1550'erne udgav den franske læge og astrolog Michel de Nostradamus de første af sine 942 profetiske digte.

Versene forudsagde ifølge hans tilhængere fremtidige hændelser, hvilket gav Nostradamus ry som en mægtig profet.

Hvad færre ved, er, at Nostradamus ikke kun beskæftigede sig med dystre spådomme – han havde en sød tand og elskede at lave syltetøj. Sine bedste opskrifter udgav franskmanden i 1555 i kogebogen “Traité des fardemens et confitures”.

Værket blev en bestseller og fungerede i mange år som referenceværk for de mange marmelade- og syltetøjsmagere i Paris.

Ifølge Nostradamus kunne en af hans syltetøjsopskrifter endda fungere som elskovsmiddel.

“Hvis en mand har lidt af det i munden, mens han kysser en kvinde – eller en kvinde ham – og udskiller det sammen med sit spyt og putter det i den andens mund, vil det straks resultere i en brændende trang til at udføre elskovsakten”, skriver Nostradamus om sit kirsebærsyltetøj.

Bogen indeholder også opskrifter på et effektivt afføringsmiddel, en blond hårfarve og en kur mod pest.

Elvis elskede unge piger

Den legendariske sanger havde en forkærlighed for mindreårige piger og skulle have fysisk forulempet en af sine unge fans.

Elvis Presleys kommende kone Priscilla var blot 14 år, da den legendariske sanger forførte hende i 1959.

Men hun var ikke den eneste mindreårige pige, som “kongen af rock” slog sine kløer i.

Flere biografier beskriver, at Elvis udelukkende interesserede sig for helt unge piger og gik meget hårdhændet frem, når han udså sig en pige.

Fx beskriver Kay Wheeler, tidligere formand for Elvis' fanklub, i en bog, at den populære sanger ligefrem overfaldt hende fysisk, da hun som 17-årig mødte ham.

“Han gramsede på mig. Jeg var lamslået. Han burde have været arresteret”, fortæller Wheeler.

Samme bog nævner i øvrigt, at Elvis havde et fast følge af tre 14-årige piger, som han inviterede på svømmeture i sin pool. Andre gange holdt Elvis pyjamasfester, hvor han omhyggeligt lærte de unge piger at sætte hår og lægge makeup.

Ekstra kulørt bliver Elvis' elskovsliv, hvis forfatteren David Brets' bog fra 2002 skal tages for gode varer.

Brets insisterer på, at Elvis Presley i en længere periode havde en affære med den mandlige skuespiller Nick Adams. Et forhold, som også bliver nævnt i en bog skrevet af Elvis’ stedmor Dee Presley allerede i 1979.

Elvis var ofte omgivet af unge fans – og udnyttede situationen til fulde, ifølge flere bøger.

© Scanpix

Græsk filosof onanerede offentligt

Diogenes var en af de populæreste – og mest berygtede – filosoffer i oldtidens Grækenland.

Han blev hæmningsløst beundret af bl.a. Alexander den Store, men for mange andre var filosoffen blot en ulækker og uhæmmet mand.

Som grundlægger af kynismen – en filosofisk skole, der afviste samfundets normer– boede Diogenes i en periode i en stor krukke for at vise, at vejen til lykke gik via mådehold.

Diogenes var dog også ivrig fortaler for skamløshed vedrørende kropsfunktioner og masturberede flittigt i sin krukke ved højlys dag – til stor forargelse for de forbipasserende.

Den bramfri filosof urinerede desuden på folk, som han ikke brød sig om. Og ved i hvert fald én lejlighed skulle han have forrettet sin nødtørft midt i et teater.

Pædagog-ikon sendte børn på børnehjem

Rousseau var en af 1700-tallets mest berømte filosoffer og slog sit navn fast med hovedværket “Emile eller Om opdragelsen”.

Heri beskriver han bl.a. børns udvikling og giver råd til, hvorledes børn bør opfostres.

Bogen regnedes som epokegørende inden for pædagogik og dannede fundament for de omfattende reformer i undervisningssystemet efter den franske revolution.

Opdragelsen af sine egne fem børn slap Rousseau til gengæld ret let om.

De blev alle sendt på børnehjem, fordi han vurderede, at de ville have det bedre på børnehjem end hos deres mor.

Fidel Castro ville være Hollywoods nye førsteelsker

1940'ernes Havana var et populært feriemål for Hollywoods store kanoner, og agenter og producere valfartede til den solrige by.

Blandt dem talentspejderen Jerry Beeker fra filmselskabet Paramount, som en aften fik øje på en atletisk ung mand, som han inviterede til nogle prøver i USA.

Få uger senere stod den unge cubaner ved navn Fidel Castro på Beekers kontor i Los Angeles.

Talentspejderen drømte om at forvandle Castro til en latin lover-type, men desværre havde den unge mand ikke stort held med sine prøver. Besøget i USA var dog ikke helt frugtesløst.

Castro optræder som statist i filmene “Holiday in Mexico” og “Easy To Wed” fra 1946.

Sexsymbol måtte skifte sin race

Rita Hayworth måtte igennem en smertefuld makeover for at blive et Hollywood-ikon.

Skuespilleren Rita Hayworth spillede med i over 60 Hollywood-film og var et af de største sexsymboler i 1940’erne. Den populære skuespillerinde måtte imidlertid gå grueligt meget igennem for at få succes.

Hayworth var oprindelig døbt Margarita Carmen Cansino og var barn af en spansk-jødisk far, og hverken navnet eller hendes distinkte spanske udseende gjorde noget godt for hendes Hollywood-karriere.

I sin første tid som skuespiller fik hun kun små, eksotiske roller – bl.a. som russer, argentiner og egypter – mens blonde, hvide piger snuppede alle de store roller.

Læs også: Blev Marilyn Monroe myrdet?

Harry Cohn, chefen for filmselskabet Columbia Pictures, bekræftede hendes bange anelser og forklarede, at hun måtte ændre sit mørke, middelhavsprægede udseende, hvis hun ville have succes i Hollywood.

Cansino gik drastisk til værks. Hun fik afbleget huden med en kloropløsning og fik flyttet sin lave hårgrænse i panden nogle centimeter højere op ved hjælp af smertefulde, elektriske hårfjerningsbehandlinger.

Til sidst gik hun på en striks slankekur, farvede sit hår rødt og ændrede navn til det engelsk-klingende Rita Hayworth.

Den smertefulde forvandling virkede, og den nu gennemført ærkeamerikanske rødtop blev en af Columbia Pictures' største stjerner.

Hayworth slog igennem som ærkeamerikansk pinup, men så markant anderledes ud som ung.

© Scanpix

Dickens hang sin kone til tørre

I bøger som “Oliver Twist” og “Et Juleeventyr” beskæftiger den britiske forfatter Charles Dickens sig med gode, opbyggelige moraler og tager de svagestes parti.

Privat var Dickens til gengæld ikke nogen specielt rar mand – især ikke over for sin kone Catherine.

Efter at have fået 10 børn blev Dickens tilsyneladende meget træt af hustruen og bebrejdede hende bl.a., at han havde så mange børn at forsørge.

Den berømte forfatter følte ikke, at hun var ham værdig, og omtalte bl.a. sin kone som “et æsel” over for sine venner.

Senere indledte Dickens en affære med en kun 18-årig pige, selv om han til sin død benægtede forholdet.

Under alle omstændigheder blev Dickens skilt fra Catherine i 1858, da hans utroskab blev afsløret.

Dickens' sidste glansnummer efter skilsmissen var at sende et åbent brev til bl.a. New York Times, hvori han anklagede sin eks-kone for at være en dårlig mor, der ikke var i stand til at elske sine børn.

Lennon mishandlede kvinder

Hippie-ikonet John Lennon er manden bag populære sange som “All You Need Is Love”, “Imagine” og “Give Peace a Chance”, der alle handler om kærlighed, fred og fordragelighed.

Men når han var gået af scenen, var Lennon ikke for fin til at uddele øretæver – også til kvinder.

I et åbenhjertigt interview med magasinet Playboy indrømmede eks-Beatlen få måneder før sin død i december 1980, at han i sine unge år havde slået indtil flere kvinder:

“Jeg plejede at være ond mod mine kvinder og misbruge dem fysisk – alle kvinder.

Jeg var en slagsbroder. Jeg kunne ikke udtrykke mig selv og slog. Jeg kæmpede mod mænd, og jeg slog kvinder. Det er derfor, at jeg altid taler om fred. Det er de mest voldelige folk, som går efter kærlighed og fred”.

Udover temperamentet havde Lennon også store problemer med ekstrem jalousi. Efter sigende skulle han have tvunget hustruen Yoko Ono til at følge med ham på toilettet, så andre mænd ikke kunne tage hende.

Luther King var Star Trek-nørd

Borgerretsforkæmperen Martin Luther King havde én altoverskyggende interesse: science fiction-serien Star Trek.

Og han var især vild med seriens sorte skuespillerinde Nichelle Nichols, som ifølge King var et forbillede for andre sorte i USA.

Da King hørte, at Nichols overvejede at forlade hans yndlingsserie, konfronterede han hende ansigt til ansigt og forklarede, at hun under ingen omstændigheder måtte gå fra Star Trek.

Til Kings glæde valgte Nichols at blive, og i 1968 deltog hendes Star Trek-karakter i tv-historiens første kys mellem en sort og en hvid person.

Martin Luther King elskede at hygge sig med et godt Star Trek-afsnit.

© Getty Images

USA's fader skrev om tarmluft

Benjamin Franklin er en af USA's mest berømte landsfædre og var med til at forfatte den amerikanske uafhængighedserklæring i 1776.

Da han fem år senere var ambassadør i Frankrig, brugte han sin pen til at skrive om et knap så højtideligt emne: prutter.

I sit værk argumenterer Franklin for, at tilbageholdt tarmluft kan få fatale konsekvenser.

Og at videnskaben bør arbejde målrettet på at gøre prutter mere velduftende, så civiliserede mennesker ikke behøvede at skamme sig over deres naturlige kropsfunktioner.

Franklin uddelte sit essay til sine venner– bl.a. kemikeren Joseph Priestley, som arbejdede med gasser.

Prut-manifestet var tænkt som en ironisk kritik af de videnskabelige selskaber i Europa.

Franklin havde i 1781 deltaget i en konference i Bruxelles og var chokeret over de ligegyldigheder, som Europas fremmeste videnskabsmænd beskæftigede sig med.