Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Charles Dickens er især kendt for sine fortællinger til børn og unge, heriblandt “Et juleeventyr” og “Oliver Twist”.

© National Library of Wales
Kultur - Kulturpersonligheder

Charles Dickens ville sende sin kone på sindssygehospital

Charles Dickens belyste 1800-tallets fattigdom og uretfærdighed igennem sit verdensberømte forfatterskab. Men nyfundne breve afslører, at han over for sin kone var langt fra de søde og godtroende hovedpersoner, som ofte prægede hans bøger.

Et brev, der har ligget glemt i mere end hundrede år, afslører, at den britiske forfatter Charles Dickens forsøgte at få sin kone Catherine indlagt. Planen faldt dog fra hinanden, da lægerne ikke fandt nogen tegn på sindslidelser.

Brevet fik hårene til at rejse sig

I alt 98 breve, skrevet af journalisten Edward Dutton Cook, der var Catherines nabo efter hendes separation fra Dickens, lå i Harvard Universitets arkiv. De er fundet af litteraturprofessor John Bowen og har ikke tidligere været analyseret.

“Det var et øjeblik, der fik mine nakkehår til at rejse sig”, fortæller professoren om sin reaktion på fundet.

Dickens bebrejdede konen, at hun blev gravid

Brevet stammer fra 1879, dvs. 21 år efter Dickens separation, og refererer en samtale, som Cook havde haft med Catherine. Her havde hun fortalt om sit ægteskabs sidste, bitre år med Dickens, hvor han indledte en affære med en ung skuespillerinde. Naboen Cook skrev efterfølgende til en bekendt:

“Han prøvede endda at få hende smidt på et sindssygehospital. Stakkels kvinde! Men på trods af, hvor lidt det kræver at bevise sindssyge ifølge loven, var han ikke i stand til at få det, som han ville”.

Historikerne har længe vidst, at Dickens behandlede Catherine dårligt i de sidste år af deres forhold. Han bebrejdede hende bl.a. for fødslen af parrets 10 børn, som næsten ruinerede ham. Det fundne brev kaster dog et nyt og uhyggeligt lys over, hvor langt forfatteren var villig til at gå for at slippe af med sin kone.

Læs også:

Jul

Mød julens værste fedtsyl

2 minutter
Kongelige

Hemmeligt brev afslører Marie-Antoinettes utroskab

2 minutter
Hverdagsliv

Sådan sendte vi breve før frimærket

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul