Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Historisk Lynkursus: Hvem var filosoffen Søren Kierkegaard?

"Livet forstås baglæns, men leves forlæns," sagde Søren Kirkegaard. Men hvem var han egentlig? Vi giver dig alt, hvad der er værd at vide, om Kirkegaard - og det tager kun 5 minutter.

Getty Images

3 højdepunkter i Søren Kirkegaards liv

 • Drillepind

  Grove løjer og kvikke bemærkninger er købmandssønnen Sørens speciale. Drengen morer sig kosteligt, mens han driller lærerne med sjofle danskstile og øldrikkeri i timerne.

 • Forlovet

  Efter sin embedseksamen som teolog forlover Søren Kierkegaard sig med den 18-årige Regine Olsen. “Mit Hjertes Herskerinde” kalder Kierkegaard sin tilkommende brud.

 • Farens arv

  Kierkegaard nyder livet med teater, dyre restaurantbesøg og karetture – betalt med arven efter faderen. Imens skriver han det ene tunge filosofiske værk efter det andet.

 • ...Og et lavpunkt

  Med tungt hjerte bryder Kierkegaard sin forlovelse med Regine for at hellige sig sin forfattergerning. Den uforløste kærlighed hviler som en skygge over Kierkegaards liv.

Søren Kirkegaards vigtigste tanker

 • Kritisk tænkning er vigtig

  Mennesker er ikke blot i stand til at tænke, men også til kritisk at vurdere egne tanker. Evnen til at reflektere over sin egen bevidsthed vil få den enkelte til at erkende, at det ikke er nok blot at overleve. Et menneske må også finde mening i tilværelsen og sætte sig et mål med livet.

 • Sandheden er individuel

  Det tænkende menneske vil hurtigt opdage, at livet i sig selv ikke giver mening. Betydning får tilværelsen først, når den enkelte selv træffer et valg, der giver hans eller hendes liv retning. “(...) det gælder om at finde en Sandhed, som er Sandhed for mig, at finde den Idé, for hvilken jeg vil leve og dø”, skriver Kierkegaard i et tidligt skrift.

 • Find din personlige tro

  Fraværet af en endegyldig sandhed og nødvendigheden af selv at vælge sin vej skaber angst, da mennesker altid frygter at træffe det forkerte valg. Tilstanden er uundgåelig; livet forstås baglæns, men leves forlæns.

  Usikkerheden gælder selv religion. Da mennesker lige så lidt kan forstå Guds eksistens som begribe en mening med livet, må den enkelte aktivt vælge at tro.

  For at kunne det må den kristne udvikle sit eget personlige forhold til Gud og på den måde finde sin personlige tro.

  Troen på det personlige forhold til Gud gør Kierkegaard kritisk over for folkekirken.

  Flokmentaliteten hindrer den enkelte i at finde sin egen tro, mener han. På samme måde fører idéen om en folkelig, national bevægelse til ansvarsløshed, da den bidrager til en falsk følelse af et meningsfuldt fællesskab.

  Kierkegaard afviser imidlertid ikke fællesskabet som idé; at føle ansvar for andre er en naturlig konsekvens af evnen til at tænke, mener han.

Lange gåture rundt i byen, hvor Kierkegaard talte med alt og alle, hørte til filosoffens store fornøjelser.

© iamsnyg.com & Lauritz de Thurah

Søren Kirkegaard fik indflydelse på eksistentialismen

... og de fleste regner den danske filosof for retningens grundlægger. Kier­ke­gaards tanker om, at livet i sig selv er meningsløst, og at det derfor er den enkeltes opgave at skabe mening gennem handling, slår for alvor igennem efter 2. verdenskrigs og holocausts rædsler.

Kun få ved om Søren Kirkegaard, at...

... Søren Kierkegaard formentlig led af Potts paraplegi, en tuberkulosesygdom, som gjorde rygsøjlen skæv. Selv mente Kierkegaard, at skævheden skyldtes et fald fra et træ.

Forskere tror, at lidelsen tilmed kostede Kierkegaard livet. Filosoffen faldt om på gaden, delvist lammet, og døde otte uger senere på hospitalet kun 42 år gammel.

© Brian Spatola/National Museum of Health and Medicine

Læs også:

Kulturpersonligheder

Det britiske imperium under Dronning Victoria

19 minutter
Kulturpersonligheder

Her er historiens mest uduelige arvinger

6 minutter
Kulturpersonligheder

Historiens største personligheder skjulte grumme sandheder

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul