Fronteiras do Pensamento
Salman Rushdie

Hvem er Salman Rushdie?

Siden udgivelsen af bogen “De sataniske vers” i 1988 har Salman Rushdie været i livsfare. Den 12. august 2022 blev faren til virkelighed, da den indisk-britiske forfatter blev overfaldet i New York.

Den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie var netop gået på scenen på et uddannelsescenter i New York, da en ung, sortklædt mand sprang op fra sin plads blandt publikum og fór mod scenen.

Få sekunder senere stod den sortklædte mand bag Rushdie og stak ham hurtigt bagfra i halsen og maven. Ifølge øjenvidner blev forfatteren stukket 10-15 gange, inden gerningsmanden blev uskadeliggjort af publikum.

Samme eftermiddag fortalte Rushdies agent, at forfatteren havde fået skader på leveren, den ene arm og det ene øje. Ikke desto mindre var Rushdie i live, og han havde dermed undgået den dødsdom, der var blevet udstedt mod ham for mere end 30 år siden.

Salman Rushdie

I årtier har Salman Rushdie levet i frygt for en religiøs dødsdom fra 1989.

© Fronteiras do Pensamento

Levede i skjul i årtier

Da Rushie blev født i Indien i 1947 lå det ikke i kortene, at han ville ende som verdens måske mest kontroversielle forfatter. Han blev født ind i en velhavende, ikke-praktiserende muslimsk familie og blev som 13-årig sendt på kostskole i England, hvor han senere studerede historie.

Briterne fik øjnene op for Rushdie i 1981, da hans bestseller “Midnatsbørn” blev udgivet. Det var dog først med “De sataniske vers” fra 1988, at Rushdie for alvor blev katapulteret op i den litterære verdenselite.

Samtidig gjorde bogen Rushdie til et mål for nogle muslimske kredse, der anså passager af bogen for at være hånende over for profeten Muhammed. Bogen blev derfor forbudt i flere lande, og i 1989 udstedte Irans præstestyre en fatwa, der fordømte Rushdie som blasfemisk og opfordrede rettroende muslimer til at slå ham ihjel.

I årtier levede Rushdie under jorden, mens flere personer med tilknytning til “De sataniske vers” – bl.a. oversættere – blev udsat for drabsforsøg. I de senere år var Rushdie dog begyndt at slække på sikkerheden og deltage i arrangementer uden sikkerhedsfolk. Netop ved et af disse arrangementer blev han overfaldet og stukket ned.