Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem var filosoffen Friedrich Nietzsche?

"Gud er død," sagde Nietzsche. Men hvad er han ellers kendt for? Få et historisk lynkursus, der giver dig de vigtigste informationer om filosoffens liv.

3 højdepunkter for Nietzsche

 • Kom på kostskole

  Som 14-årig kom Nietzsche på kostskole. Langt væk fra sin konservative præstefamilie begyndte han at læse blasfemiske digte, og her tog han det første skridt mod ateismen.

 • Professor i græsk

  I 1869 blev Nietzsche udnævnt til professor i græsk sprog ved universitetet i Basel. Samme år fik han titlen som æresdoktor ved universitetet i Leipzig.

 • Rejselysten

  I årene 1879 til 1888 rejste Nietzsche Europa tyndt med sin skrivemaskine i bagagen. På rejserne skrev han flere af sine mest berømte værker, eksempelvis “Moralens oprindelse”.

 • ...Og et lavpunkt for Nietzsche

  Migræne, nærsynethed og fordøjelses­besvær plagede livet igennem Nietzsche. I 1879 fik han det så dårligt, at han måtte fratræde sin stilling som professor i Basel.

I hovedværket "Moralens oprindelse" skrev Nietzsche de berømte ord: “Gud er død”.

© Shutterstock

Nietzsche: De vigtigste tanker

 • Giv livet mening

  Ifølge Nietzsche findes der ikke en skabende Gud. Han skrev derfor, at “Gud er død”, fordi han ville have folk til at droppe religionerne og selv finde mening i livet. Det er kun “overmennesket” i stand til, især kunstnere, fordi de fornyer livet med deres kunst, mente filosoffen.

 • Kun egne værdier tæller

  I en verden uden Gud har mennesket ifølge Nietzsche til opgave at finde sine egne værdier. For kun ud fra dem er mennesket i stand til at vide, hvad han eller hun synes er rigtigt og forkert. Drivkraften til at stå fast på disse holdninger får vi fra vores vilje til magt – en vilje, som ifølge tænkeren ligger dybt i os alle.

 • Lidelse er en naturlig følelse

  Den tyske filosof var ikke fan af kristendommen. Han mente, at den gav de troende et falskt virkelighedsbillede ved at lade verden være delt i to: jord og paradis.

  På den måde vil de levende kun vente på at komme væk fra den virkelige verden for at rejse til paradis, som Nietzsche mente var fiktion.

  Menneskets færden på jorden vil derfor kun føles som lidelse, og det vil først opleve lykken i paradis.

  Nietzsche mente derimod, at lidelse både kan føre til positive og negative følelser. Derfor skal mennesket byde modgangen velkommen.

  For ifølge tænkeren udvikler de smertelige følelser menneskers karakterstyrke og udholdenhed, og modgang gør den enkelte i stand til at udrette store bedrifter.

  Stor glæde kan ifølge Nietzsche ikke eksistere, uden at mennesker også oplever dyb sorg, for den, som ønsker at lære at “juble til himlen”, må også være forberedt på “depression til døden”, skrev den tyske filosof.

“Mit sande hjem” kaldte Nietzsche huset i Sils Maria, Schweiz, hvor han tilbragte i alt syv somre.

© Scanpix & iamsnyg.com

Nietzsche fik indflydelse på nazismen

... hvilket var ironisk, da Nietzsche var en stærk modstander af antisemitismen og fandt nationalisme latterlig. Den senere kobling mellem Nietzsche og nazismen skyldes, at filosoffens søster, Elisabeth, omskrev hans tekster, så de fik nationalistiske og racistiske undertoner.

De færreste ved om Nietzsche, at:

... han blev psykisk syg, efter at han var vidne til, at en hest blev pisket i Torinos gader.

Ifølge overleveringen kastede filosoffen sig om halsen på hesten, hvorefter han faldt om og senere blev fundet vandrende nøgen rundt i gaderne.

Filosoffen kom sig aldrig over hændelsen, og han truede endda med at få den tyske kejser skudt. Den episode fik ham indlagt på et psykiatrisk hospital. Her døde han 11 år senere.

Læs også:

Kulturpersonligheder

Hvem var filosoffen Simone de Beauvoir?

4 minutter
René Decartes
Kulturpersonligheder

Hvem var filosoffen René Descartes?

4 minutter
Kulturpersonligheder

Historisk Lynkursus: Hvem var filosoffen Konfutse?

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul