Simone de Beauvoir: Blå bog
Født:9. januar 1908 i Paris, Frankrig.
Studie: Filosofi ved Sorbonne Universitet i Paris.
Job: Gymnasielærer, senere filosof og forfatter.
Mest kendte værker: “Det andet køn”, “Le deuxième sexe”, som udkom i 1949.
Civilstatus: Ugift, ingen børn.
3 højdepunkter for Simone de Beauvoir
“Hun tænker som en mand”, sagde faren, Georges, om Simone, imens hun endnu var en lille pige. Farens beundring styrkede Simones ambitioner senere i livet.
“Aldrig har jeg været så lykkelig”, jublede Beauvoir, da hun som 21-årig mødte kollegaen Jean-Paul Sartre. Mødet blev indledningen til et livslangt kærlighedsforhold.
Bogen “Det andet køn” gjorde i 1949 Simone de Beauvoir til et feteret ikon for den moderne kvindebevægelse. Invitationer til foredrag og interviews strømmede ind.
...Og et lavpunkt
- Et forhold til en 17-årig kvindelig elev kostede de Beauvoir en karriere som gymnasielærer. I 1943 mistede hun permanent retten til at undervise i Frankrig.
Simone de Beauvoir: De vigtigste tanker
Alle har et valg! Gud findes ikke og kan derfor ikke bruges som rettesnor for, hvad der er rigtigt og forkert, mente Beauvoir. Guds fravær betyder ikke, at alt er ligegyldigt. Tværtimod giver det mennesket et særligt ansvar for at tage stilling og handle efter egen samvittighed og overbevisning.
Døden giver livet mening Når livet er slut, forsvinder vi, mente Simone de Beauvoir. Døden er imidlertid ikke noget at være bange for, men en vigtig del af tilværelsen. Uden den ville livet miste sin mening. Alt bliver nemlig ligegyldigt og mister perspektiv, hvis ikke det hele slutter engang. Uden døden ville vi simpelthen ikke være mennesker.
Kvinden skal være fri Alle mennesker har ansvaret for deres eget liv, mente Simone de Beauvoir. Ikke alle har dog lige muligheder for at handle. Fx lever kvinder på mænds præmisser.
Mænd er, ifølge samfundets regler, rigtige mennesker, mens kvinder bliver set som andenrangsmennesker, der må indordne sig. Frigørelse kan kvinder kun opnå ved at gøre op med samfundets krav.
Kvinde er nemlig ikke noget, man er født som. Det er noget, man bliver, hævdede Beauvoir, som hermed sigtede til, at kvinder blev opdraget til en underlegen rolle. Kvinder måtte desuden gøre op med ægteskabet og moderrollen, der betød, at hendes behov måtte underlægges andres.
Filosoffen så dog ikke mændene som fjender, men som medofre, der også er påtvunget bestemte roller og normer. K un ved at kæmpe sammen kan de to køn ændre samfundet og dermed vinde ægte frihed.

Under sine studier tilbragte Simone de Beauvoir megen tid i læsesalen på Sainte-Geneviève-biblioteket i Paris.
Simone de Beauvoir fik indflydelse på kvindesagen
Især efter at hun i 1972 havde erklæret sig som feminist.
Simone de Beauvoir var blandt andet medforfatter til en erklæring for fri abort, underskrevet af 343 prominente kvinder. Hendes syn på fri kærlighed gjorde hende desuden til rollemodel for tidens kvinder.
De færreste ved om Simone de Beauvoir
... at hun drømte om at blive nonne. Som elev i bibelskolen sværmede unge Simone for Jesus, som hun så som en romantisk helt. Som 14-årig begyndte hun dog at sætte spørgsmålstegn ved den kristne tro, og kort tid efter blev hun ateist. Fraværet af tro på en gud blev et vigtigt punkt i Beauvoirs lære.
LÆS OGSÅ: Eksistentialismens historie fra Sartre til The Cure