I hvert fald 14 nulevende personer kan prale med, at de er i familie med renæssancens store multigeni Leonardo da Vinci (1452-1519).
Sådan lød konklusionen fra de to italienske forskere, Alessandro Vezzosi og Agnese Sabato i 2021 efter et årtis kortlægning af Leonardo da Vincis stamtræ helt tilbage fra 1331 og frem til nutiden.
Leonardo da Vinci var en genial opfinder
I dag bliver Leonardo husket som en af historiens største kunstnere. Men han var også et geni inden for teknik og ingeniørkunst og udtænkte flere opfindelser, som var århundreder forud for deres tid.

Supervåben med mange kanoner
I 1487 udtænkte Leonardo en krigsmaskine, der minder særdeles meget om kampvognen, som først blev opfundet over 400 år senere. Leonardos maskine havde 36 kanoner og krævede en besætning på otte mand. I 2010 rekonstruerede en gruppe ingeniører et fungerende eksemplar af maskinen.

Robot opereret med håndsving
Omkring 1495 designede Leonardo en robot, der er kendt som Leonardos mekaniske ridder. Ifølge Leonardos tegninger ville robotten blive trukket op med et håndsving og bruge kabler og trisser til at bevæge sig. En robot-ekspert fra NASA byggede i 2002 en velfungerende robot baseret på Leonardos tegninger.

Anordning til udspring virkede
Næsten 500 år efter Leonardo da Vincis død beviste en britisk faldskærmsudspringer i år 2000, at Leonardo opfandt den første faldskærm. Anordningen blev tegnet i 1485 og bestod af en firkantet træramme overtrukket med et pyramideformet lærred. Briten sprang ud fra en luftballon i 3 km’s højde og landede sikkert.
Det sidste årti har forskerne arbejdet sig gennem hele 21 generationer og formået at identificere flere hundrede slægtninge.
Leonardo da Vinci havde flere halvbrødre, men fik ikke selv børn. De mange nyfundne familiemedlemmer er derfor ikke direkte efterkommere af Leonardo, men af andre mandlige medlemmer af hans familie.
DNA fører forskerne på sporet
Et af forskernes vigtigste redskaber i jagten på Leonardos slægtninge har været DNA-analyser, hvor især det såkaldte Y-kromosom har spillet en vigtig rolle. Det mandlige kromosom forbliver nemlig uændret og kan dermed bruges til at bekræfte stamtræet flere århundreder tilbage i tiden.

Leonardo da Vinci skabte berømte mesterværker som maleriet af Mona Lisa.
Forskerne håber, at de med DNA-analyserne kan blive klogere på Leonardo da Vinci – fx om han havde arvelige sygdomme, og hvor hans forfædre stammede fra geografisk.
De biologiske oplysninger kan potentielt også bruges til at bekræfte ægtheden af nogle af de mesterværker, som er tilskrevet Leonardo, hvis forskerne kan finde DNA-spor på kunstværkerne.