Library of Congress
Elvis Presley

Hvordan døde Elvis Presley?

I 1957 ligger verden for fødderne af Elvis Presley. Den unge musiker går fra triumf til triumf på hitlisterne, men snart begynder livet som rockstjerne at sætte sine spor hos “kongen af rock'n'roll”.

“Elvis så ud som om, at hans krop var frosset fast i siddende stilling, mens han brugte wc'et, hvorefter han var faldet fremad”.

Sådan lød ordene fra Ginger Alden – Elvis Presleys forlovede – som den 16. august 1977 fandt en næsten livløs Presley på toilettet i Graceland, Memphis.

Ifølge Alden var Elvis Presleys ansigt “plettet med lilla misfarvninger”, mens øjnene “stirrede ligeud og var blodrøde”.

Det 42-årige musik-ikon blev straks kørt på sygehuset, hvor lægerne kort tid efter erklærede ham død.

VIDEO: Se en af Elvis' sidste optrædener

Video

Familien dækkede over misbrug

Samme eftermiddag blev den nu afdøde verdensstjerne obduceret. En af lægerne fortalte efterfølgende pressen, at Elvis Presley var død af et hjerteanfald, og at dødsfaldet ikke var forårsaget af stoffer.

Konklusionen blev dog svækket af udsagnene i en bog, som var blevet udgivet få uger tidligere af tre af Elvis Presleys bodyguards, der påstod, at rockstjernen var dybt afhængig af stoffer. Deres ord blev underbygget nogle uger senere, da blodprøver fra Elvis Presleys lig viste, at han havde indtaget 14 forskellige stoffer – bl.a. store mængder smertestillende piller.

Senere afsløringer viste også, at obduktionslægen var i ledtog med Elvis Presleys familie, som forsøgte at dække over musikerens misbrug.

Elvis Presley

20 år efter sin glansrolle i filmen “Jailhouse Rock” var Elvis Presley voldsomt overvægtig og dybt afhængig af stoffer.

© Library of Congress

Lægen leverede stofferne

Leverandøren af stofferne var Elvis Presleys egen læge, George C. Nichopoulos, som alene i 1977 udskrev over 10.000 doser medicin til rockstjernen.

Tre år senere blev lægens autorisation frataget, og han blev retsforfulgt for at have udskrevet for store mængder medicin til sine patienter. Til sit forsvar argumenterede Nichopoulos for, at han blot havde forsøgt at kontrollere Elvis Presleys misbrug.

I dag er eksperter enige om, at “kongen af rock'n'roll” døde af et hjertestop forårsaget af en giftig cocktail af medicin.

Det massive medicinmisbrug havde mange negative bivirkninger for Elvis, der udover at være blevet svært overvægtig også led af sukkersyge, højt blodtryk, søvnløshed og kronisk forstoppelse. Disse lidelser kan have været med til at overbelaste Elvis' hjerte.