Paul Natkin/Getty Images
Freddie Mercury

Hvorfor døde Freddie Mercury?

Freddie Mercury er i 1980’erne en af verdens mest feterede musikstjerner med talrige hits bag sig. Men så begynder rygter om aids at svirre i pressen.

I 1986 var sangeren Freddie Mercury fra rockbandet Queen på toppen af sin karriere og en af verdens største musikstjerner, da rygter begyndte at svirre i medierne. Ifølge anonyme kilder havde Mercury fået sit blod testet for hiv/aids – en ny, smitsom infektionssygdom, som især hærgede i homoseksuelle miljøer.

I de efterfølgende år tog rygterne til, mens tabloidaviserne spekulerede i stjernens tiltagende magre udseende, og flere tidligere kærester fortalte om sangerens privatliv. Mercury selv og medlemmerne af Queen afviste dog alle historier om hiv/aids.

Trods afvisningerne blev antallet af koncerter skåret væsentlig ned, og Mercury viste sig sjældent i offentligheden. På Queens sidste musikvideoer var Mercury tydeligt afmagret, og i 1991 kunne sangeren knap gå, da han indspillede sine sidste sange og trak sig tilbage til sit hus i London.

Freddie Mercury

Verdensstjernen Freddie Mercury blev smittet med hiv og gik bort som blot 45-årig.

© Paul Natkin/Getty Images

“Tiden er nu kommet”

Herfra sendte Freddie Mercury den 23. november 1991 en pressemeddelelse, hvori sangeren bekræftede, at han havde hiv/aids:

“Tiden er nu kommet til, at mine venner og fans i hele verden skal kende sandheden, og jeg håber, at alle vil slutte sig til mig, mine læger og alle andre rundtom i verden i kampen mod denne forfærdelige sygdom”.

Dagen efter gik Mercury bort – blot 45 år gammel. Siden Freddie Mercurys død er behandlingen mod hiv-virus blevet så effektiv, at smittede i Vesten kan holde virussen nede og leve et nogenlunde normalt liv.