French School/Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Portræt af Nostradamus

Kvaksalver blev kongelig rådgiver

Nostradamus var søn af en jævn kornhandler. Alligevel blev han spåmand og rådgiver for den franske dronning, ligesom hans bøger er solgt i millionoplag.

Michel de Notredame kom til ­verden i den sydfranske landsby Saint-Rémy-de-Provence i 1503 – født midt ind i det pestplagede Europa.

Historikerne ved kun lidt om hans tidlige liv, men meget tyder på, at han som 15-årig opgav en universitetsuddannelse og i stedet blev omrejsende kvaksalver.

I næsten 30 år drog han fra by til by og falbød suspekte lægemidler mod hårtab, potensproblemer og ikke mindst pest. Samtidig tilbød han at lægge horoskoper for sine kunder.

Notredame opnåede faktisk et vist ry i sin metier – især da han lancerede en pille, der angiveligt havde en beskyttende virkning mod pest.

942 forudsigelser fra “Profetierne” er bevarede. Værket udkom i 1555-1558.

© Getty Images

Efter at have vandret på Italiens og Frankrigs landeveje slog han sig i 1547 ned i Provence. Den nu midaldrende Notredame skrev – som mange andre af tidens astrologer – en almanak, hvor han forudsagde det kommende års begivenheder.

Ved udgivelsen af bogen benyttede han for første gang den latinske udgave af sit navn, Nostradamus.

Den nye forfatters held var, at han levede i en tid, hvor Gutenbergs nye trykpresse var ved at revolutionere Europa.

Blot et århundrede tidligere ville profetierne aldrig være blevet kendt uden for Provence. Men nu blev hans bøger hurtigt populære, og ikke mindst Frankrigs overklasse slugte med stor lyst profetens kryptiske skriverier.

Historikerne mener dog, at han i høj grad formulerede sig så kryptisk, fordi han var bange for at blive anklaget for kætteri af den katolske kirke.

Fra brevvekslinger ved vi, at det franske kongehus i 1555 sendte bud efter spåmanden, der i en af sine almanakker havde skrevet, at “kongen burde passe på sig selv”.

Den dybt overtroiske dronning Katarina Medici ønskede en samtale med spåmanden og lod sig øjeblikkeligt fascinere af hans snørklede sprog og mystiske fremtræden.

Samme år skrev Nostradamus om en gammel løve, der ville dø en grusom død efter at have fået gennemboret sine øjne. Profetien gik i uhyggelig grad i opfyldelse fire år senere, da Katarinas mand, kong Henrik 2., under en ridder­turnering blev dødeligt kvæstet af splinter fra en lanse gennem øjet.

Episoden gjorde øjeblikkeligt Nostradamus berømt, og han var resten af sit liv tilknyttet dronning Katarina som læge, hof­astrolog og royal rådgiver.