American Photo Archive/Imageselect

Rockefeller brugte ikke penge på luksus

John D. Rockefeller var kendt for at være sparsommelig. Livet igennem gav han dog også store summer til velgørenhed, mens sønnen – Rockefeller junior – blev spist af med små­pen­ge. Følg deres brevudveksling her.

© Shutterstock

John D. Rockefeller

Levetid: 1839-1937.

Nationalitet: Amerikansk.

Erhverv: Forretningsmand og filantrop.

Kendt for: Rockefeller var én af olieindustriens pionerer. Indtjeningen fra firmaet Standard Oil gjorde Rockefeller til den rigeste mand i USA’s historie.

© H.S. Photos / Imageselect

John D. Rockefeller Junior

Levetid: 1874-1960.

Nationalitet: Amerikansk.

Erhverv: Forretningsmand og filantrop.

Kendt for: Junior var pengemanden bag blandt andet New Yorks berømte Rockefeller Center og byens museum for moderne kunst, MoMa.

New York, USA, 26/1 1895

Min kære søn

Vedlagt er en check pålydende 21 $. Beløbet er en gave i anledning af din 21-års fødselsdag – en dollar for hvert år.

Det ville have været rart, hvis vi havde kunnet tilbringe dagen sammen herhjemme. Men alt taget i betragtning er det bedst for dig, at du bliver på universitetet. Du har jo allerede forsømt dit arbejde en del på det sidste.

Jeg mangler ord for, hvor megen lykke du giver os. Og ligeledes mangler jeg ord for, hvor meget vi ser frem til og stoler på din indsats i fremtiden.

Vi er overmåde taknemmelige for dette og for, at du har så gode venner og bekendte. Den slags er i sig selv mere værd end alt jordisk gods.

Vi håber alle, at denne dag og alle dage i fremtiden kun bringer godt med sig. Vi er glade for, at du af erfaring ved, at det, som er godt for dig, uløseligt er knyttet til det gode, du gør for andre.

Men dette skal ikke være en forelæsning – blot et venligt ord fra en kærlig far til sin højtelskede og e­nes­te søn på hans 21-års fødselsdag.

John D. Rockefeller

Providence, USA, 3/2 1895

Kære Far

Mange tak for den check, du sendte mig i sidste uge, og for det vedlagte brev. Dine ord om, at min eksistens bringer dig lykke, gør mig dybt taknemmelig. Jeg skulle gerne bringe dig meget mere glæde fremover.

Men om jeg så havde klaret mig uendelig meget bedre, end tilfældet er, så havde det ikke været nok til at gengælde alt det, som du har gjort for mig.

Jeg mangler ofte tillid til mig selv. Men din tiltro til mig vil hjælpe mig til at få det bedste ud af livet.

Vær forvisset om, kære Far, at min største lykke vil være at glæde dig og mor og ikke alene selv forblive retfærdig, men leve op til det noble ry, som du med rette har skabt dig.

Kærlig hilsen
John

Augusta, USA, 18/1 1909

Kære Søn

Jeg takker dig tusind gange for pelsjakken, hatten og vanterne. Jeg har ikke råd til den slags luksus, så jeg er taknemmelig for at have en søn, som er i stand til at købe dem til mig.

Du kan være sikker på, at jeg værdsætter gaverne. Mor beder mig hilse og takke dig fra os begge.

Kærlig hilsen
Far

Lakewood, USA, 30/7 1918

Min kære søn

Dette bliver ganske kort. Historien udvikler sig så hurtigt, at jeg dårligt kan følge med.

Min mulighed for at gøre noget godt for andre vil fremover kun være en brøkdel af, hvad den var, før regeringen begyndte at afkræve mig adskillige millioner af dollars i pant hvert eneste år – så meget står klart.

Vi må fremover tænke os godt om, før vi forpligter os til at forære penge væk. Jeg kan allerede nu se, at jeg i de kommende måneder skal af med ikke mindre end 20 mio. dollars.

Hertil kommer alt det, som jeg allerede har betalt og det, som jeg kommer til at skylde fremover.

Men alt er vel her, og vi har det godt. Vi håber, at du og Abby vil være fornuftige, tage det roligt og gøre det rette.

Kærlig hilsen
Far

New York, USA, 28/10 1920

Kære Søn

Jeg giver dig hermed en check på 500.000 dollars. Den vil være til rådighed med det samme

Kærlig hilsen
din far

Florida, USA, 28/10 1920

Kære Far

Hvilken vidunderlig vane du dog der har tillagt dig! Denne tredje gave, som du med dit brev fra den 28. oktober informerer mig om, er lige så kærkommen som den første.

Igen en dybtfølt tak. Hvordan kan jeg dog udtrykke, hvor meget jeg sætter pris på din vidunderlige gavmildhed!

Kærlig hilsen
John

John D. Rockefeller marks his 84th birthday

Rockefeller fremstod i offentligheden gerne som den glade giver.

© New York Daily News Archive / Getty Images

New York, USA, 26/1 1922

Kære Søn

Med hensyn til de midler, jeg hen ad vejen har overdraget til dig, så bør man huske, at jeg allerede har sat et stort beløb til side til godgørende formål foruden alt det, som jeg i forvejen selv giver.

Jeg har for vane indgående og i meget lang tid at overveje mine projekter, før jeg kaster mig ud i dem. At jeg aldrig selv vil kunne nå at give alt det bort, som jeg gerne ville, står derfor klart.

Men du forstår denne verden meget bedre, end jeg gør, og forsynet har levnet mig rigelige midler.

Jeg håber derfor, at du med din viden og dit kendskab til verden og dens behov med den største fornøjelse vil kunne føre dine planer om gavmildhed ud i livet.

Jeg glæder mig over, at jeg har råd til at give dig denne mulighed, og jeg er sikker på, at meget godt vil komme ud af dette.

Jeg er sandelig overmåde velsignet, at jeg har en søn, som jeg med sindsro kan regne med vil føre dette ganske særlige og meget vigtige arbejde ud i livet.

Med de kærligste hilsner
Far

Efterskrift

Rockefeller senior var over 80, før det gik op for ham, at han aldrig ville nå at bruge sin formue. Han begyndte derfor at overøse sin søn med penge.

Junior levede op til tilliden og blev en fremragende filantrop. Han forærede blandt andet store summer til soldaterfamilier under 2. verdenskrig.