Wikimedia Commons

Rothschild lånte penge til Europas overhoveder

I løbet af få år steg Rothschild-familien op fra Frankfurts jødiske ghetto og tjente så stor en formue, at den kunne finansiere krige og industrialisere hele Europa.

En slidt skrivepult, en vakkelvorn stol og en tung kiste er de eneste møbler i Mayer Amschel Rothschilds arbejdsværelse. Han sidder og noterer ved sin pult, mens hans hustru og ti børn skændes i den trange stue ved siden af.

I slutningen af 1700-tallet bor familien i den overfyldte jødeghetto i Frankfurt. Jøderne har hårde vilkår, men Rothschild har kun ét brændende ønske: Han vil frem i verden.

Derfor har han i al ubemærkethed knyttet kontakter til magtfulde mænd i området – bl.a. den rige prins Vilhelm af Hessen-Kassel.

Rothschild har noteret sig, at prinsen er stærkt interesseret i sjældne mønter. Derfor har han igennem længere tid diskret samlet mønter og solgt dem til prinsen – til under markedsprisen.

Samtidig har Rothschild indledt handel med luksusvarer som vin, huder, malerier og skulpturer og har på den måde fået etableret forbindelser til byens overklasse

Søn låner penge til hertug

Efterhånden som årene går, lykkes Rothschilds strategi. Områdets velhavende får tillid til den diskrete jøde, og da prins Vilhelm bliver kurfyrste, får Rothschild ansvaret for den royale økonomi.

I samme periode sender Rothschild fire af sine sønner til Europas vigtigste storbyer: Wien, London, Napoli og Paris. Her stifter de hver deres egne handelsfirmaer og får hurtigt succes.

Mest fremgangsrig er Nathan i London. Han handler først med tekstiler, men i 1809 kaster han sig over handel med guldbarrer. To år senere er han så rig, at han kan låne penge til selveste hertugen af Wellington.

Nathan gør sit arbejde så godt og diskret, at han i 1814 bliver den britiske regerings hemmelige bankier til finansiering af Napoleonskrigene. Han skal bl.a. veksle guld til franske franc og sende dem videre til fronten.

Manøvren kan lade sig gøre, fordi Nathan og hans brødre efterhånden har opbygget et enormt netværk blandt skibsredere, transportselskaber og finansfolk i hele Europa.

Sejr gør brødrene rige

Da Napoleon taber ved Waterloo, kender Nathan – takket være sine stråmænd – udfaldet af slaget før Storbritanniens regering.

Finansmanden opkøber britiske statsobligationer til lavpris, før værdien få timer senere eksploderer ved nyheden om sejren – og gør brødrene Rothschild ufatteligt rige.

I de følgende år fylder familien deres allerede bugnende pengetank ved hjælp af spekulation og lånevirksomhed. På et tidspunkt opkøber de samtlige franske statsobligationer og sælger dem igen få timer senere for blot at demonstrere, at de kan kontrollere et helt land.

Endnu en magtdemonstration finder sted i 1825, hvor 145 engelske banker krakker og truer med at knække centralbanken Bank of England.

Rothschilderne sender skibe med penge fra Østrig og Rusland til London og spænder et sikkerhedsnet ud under Storbritanniens økonomi.

I 1830’erne gennemfører brødrene transaktioner for regeringerne i bl.a. Frankrig, Preussen, Østrig og Spanien. De står for det amerikanske konsulatsvæsens pengesager og er aktive igennem agenter i bl.a. Indien, Cuba og Australien.

Rothschild-familien bliver med god ret kaldt “overhoved for hele verdens pengemarked” og har klodens største private formue.

Magten blev i familien

Familieoverhovedet Mayer Rothschild udånder i 1812, og Nathan dør i 1836. Slægten sørger for at bevare formuen i familien via flere velovervejede ægteskaber og udbygger konstant sin magt.

I 1871 står Rothschilderne bag genopbygning af Frankrig efter krigen med Tyskland og driver samtidig industrialiseringen frem ved at finansiere jernbaner og infrastruktur over hele Europa.

I dag er Rothschild stadig en økonomisk magtfaktor og råder over banker i bl.a. USA, Schweiz og Frankrig.

I 2008 skrev avisen Daily Telegraph, at slægten er synonym med magt og penge i en så enorm udstrækning, at “ingen anden familie nogensinde har matchet det”.