Salvador Dalí: Sex-forskrækket surrealist var en mester i selviscenesættelse

Salvador Dalí levede sit liv som et surrealistisk kunstværk: I drifternes vold og fuld af modsigelser. Han frisatte fantasien, men var fascineret af Hitler og støttede Franco – inden han døde ensom og foragtet i sit eget museum.

Salvador Dalí med collage af sine egne malerier som baggrund.

Salvador Dalí stirrede stift ind i sin egen underbevidsthed og genskabte, hvad han så, i sin kunst.

© Imageselect/Wikimedia Commons

Salvador Dalí (1904-1989) betog hele verden med sine fabulerende malerier af smeltende ure og gådefulde drømmesyn fulde af seksuelle undertoner.

I 1920’erne genoplivede Dalí – ene mand – den surrealistiske bevægelse, da den var ved at miste pusten, og hans enestående værker fascinerer og hjemsøger stadig alle, der konfronteres med dem.

Malerens støtte til den spanske diktator Franco og hans fascination af Hitler gav ham med tiden mange modstandere i kunstens verden, og hans iskolde forretningssans bidrog til at underminere hans ry.

Her folder vi Dalís modsætningsfulde liv (og sexliv) fra Spanien til Paris og USA ud, indtil han døde ensom og foragtet i sit mausoleum i fødebyen Figueres.

En forårsdag i 1936 besøger den 32-årige spanske kunstmaler Salvador Dalí en butik med dykkerudstyr. Han beder ekspedienten om at finde en dykkerdragt til dybhavsdykning.

“Hvor langt ned skal De dykke?” spørger ekspedienten.

“Dybt ned i menneskets underbevidsthed”, svarer kunstneren.

Et par måneder senere, den 11. juni 1936, tropper Dalí op til åbningen af International Surrealist Exhibition i London.

Siden 1920’erne har surrealismen taget særligt Spanien og Frankrig med storm, men det er første gang, at den avantgardistiske kunstretning får sin egen udstilling i England.

Iført sit nyerhvervede dykkerudstyr indleder Dalí en forelæsning om surrealismen for de betalende gæster. I den ene hånd holder han to store hunde i snor, i den anden hånd hviler en billardkø.

Ordene drukner inde bag den gigantiske dykkerhjelm, og på et tidspunkt er Dalí tæt på at besvime, fordi han ikke kan få luft. Ved hjælp af billardkøen får nogle af hans kunstnerkolleger lirket dykkerhjelmen af Dalí.

Fortumlet fortsætter Dalí sit foredrag vha. et lysbilledshow, der – naturligvis – præsenteres på hovedet.

Dalí har for alvor annonceret sin og surrealismens ankomst til Storbritannien, og snart lægger den excentriske kunstmaler også USA for sine fødder med sin kontroversielle kunst og enestående flair for selviscenesættelse.

Dalí ville være Napoleon som barn

Salvador Dalís familie.

Familien Dalí i 1910 nær deres hjem i den lille by Figueres. Seks-årige Salvador Dalí sidder hos sin far og mor. Længst til venstre ses hans moster Maria Teresa, som faren senere giftede sig med, efter at Salvadors mor døde af kræft i 1921.

© Wikimedia Commons

Salvador Dalí er den berømteste kunstner inden for den surrealistiske malerstil, og det skyldes i lige så høj grad hans bizarre opførsel som hans værker.

Dalí levede sit liv som en omvandrende kunstinstallation. Som han selv berømt formulerede det:

“Jeg er surrealisme!”

Han blev født den 11. maj 1904 i Figueres, en lille by i provinsen Girona, knap 120 km fra Barcelona.

Allerede i en helt ung alder var Dalí bevidst om, at han ville blive til noget stort.

“Som seks-årig ville jeg være kok. Som syv-årig ville jeg være Napoleon – og mine ambitioner er kun vokset lige siden”, skrev han i sin selvbiografi “The Secret Life of Salvador Dalí”.

Dalís excentriske og megalomane adfærd viste sig allerede fra barnsben. Han higede så meget efter opmærksomhed, at han var villig til at gøre alt for at blive set.

Som seks-årig skubbede han en ven ned fra en bro, så vennen slog hovedet mod nogle klipper og fik en alvorlig skade. Motivet bag skurkestregen var ganske enkelt, at Salvador ønskede at blive bemærket.

“Ulykken gjorde mig i fantastisk humør og affødte ikke antydningen af skyld eller skam”, skrev Dalí senere om den voldelige episode.

Skyld og skam følte han til gengæld, når tankerne blev ledt hen på sex.

Da Dalí var barn, viste hans far ham en illustreret bog om kønssygdomme – og de forfærdelige følger, et samleje kunne medføre.

Billederne affødte en grundlæggende angst for seksuelt samkvem, som fulgte Dalí resten af livet, og som kom til at præge store dele af hans kunstneriske virke.

Dalí afspejlede sit eget liv i sin kunst

Smeltende ure og hummertelefon

Salvador Dalí skabte ikke blot surrealisme, han var med egne ord surrealisme, og hans privatliv, personlige neuroser og excentriske adfærd afspejles i det meste af hans kunst.

Salvador Dalí: “Erindringens bestandighed” (1931).
© Peter Barritt/Imageselect

Spørg mig ikke om meningen

I 1931 skabte Salvador Dalí sit måske berømteste værk, det gådefulde maleri af smeltende ure med titlen “Erindringens bestandighed”. Dalí forklarede aldrig værkets dybere mening. Han mente tilmed, at offentligheden skulle lade være med at forsøge at forstå det, “fordi jeg aner ikke selv, hvad det betyder”.

Salvador Dalí: “Hitlers gåde” (1939).
© Javier Larrea/AGE/Imageselect

Fascination af Adolf Hitler

Maleriet “Gåden Hitler” fra 1939 viser midt i billedet et lille foto af Hitler. Dalís fascination af Hitler provokerede surrealisterne. Gruppens uofficielle leder, André Breton, havde allerede i 1934 tvunget Dalí til at male et naziarmbånd over på en central karakter i et andet billede. Dalís flirten med nazismen blev til sidst for meget for surrealisterne, der smed ham ud af gruppen i 1939.

Hummertelefonen.
© Wikimedia Commons

Kommerciel hummertelefon

Dalís hummertelefon er et af kunstnerens mest ikoniske værker. Det blev skabt i en periode, hvor Dalí manglede penge. En millionærven tilbød Dalí et fast månedligt honorar for al den kunst, han skabte. Værket er et godt eksempel på, hvordan Dalí under opholdet i USA omfavnede kommercialismen.

Dalí gav surrealismen nyt liv

Dalí malede sit første maleri som seks-årig, og hans talent stod lysende klart med det samme.

I 1921 blev den 17-årige Dalí optaget på kunstakademiet Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Madrid. Her forsøgte han sig med forskellige stilarter som kubisme og pointillisme.

Sin helt egen stil fandt Dalí dog først, da han i 1926 rejste til Paris. Her blev han introduceret til den surrealistiske bevægelse, der bl.a. talte kunstnere som Max Ernst, André Breton og Paul Éluard.

Med en særegen blanding af klassiske teknikker kendt fra forbilleder som Vermeer og Velázquez og et drømmeagtigt, absurd billedsprog skabte Dalí en unik surrealistisk kunst, som han selv kaldte for “håndmalede drømme-fotografier”.

Og hans værker blev et tiltrængt indspark i den surrealistiske bevægelse, som i slutningen af 1920’erne var ved at miste nyhedens interesse.

Som surrealisten Paul Éluard beskrev det: “Netop i det øjeblik, hvor den surrealistiske bevægelse begyndte at stagnere, dukkede Dalí op med sin vilde energi, vitalitet og provokation og gav bevægelsen liv igen”.

“Dalí Atomicus” – fotografi af Philippe Halsman.

Kattene og vandet blev kastet 28 gange op i luften, inden Dalí og fotografen Philippe Halsman var tilfredse med deres kollektive billede: “Dalí Atomicus”.

© Public domain/Philippe Halsman

Til kamp mod fornuften!

Surrealismen opstod efter 1. verdenskrigs rædsler og var stærkt inspireret af Sigmund Freuds teorier om drømmenes og underbevidsthedens betydning.

Den kunstneriske retning surrealisme vandt frem i 1920’ernes Paris og manifesterede sig i både billedkunsten og litteraturen. I 1924 skrev digteren André Breton det surrealistiske manifest, “Manifeste du surréalisme”.

Heri definerede han surrealisternes formål: At gøre op med samfundets regler og normer og fjerne sig fra fornuften for at give plads til nytænkning.

Surrealisme betyder “over-virkelighed” og blander drøm og virkelighed i forsøget på at udforske den menneskelige underbevidsthed gennem abstrakte kunstværker og happenings.

For surrealisterne havde kunsten et revolutionært potentiale. Den skulle skabe en ny bevidsthed og befri mennesket for de tænkemåder, der havde banet vejen for 1. verdenskrigs lidelser.

Surrealismen var tæt knyttet til den kommunistiske ideologi, hvilket gav kunstnerne mange fjender i de fascistiske regimer, som voksede frem i 1930’ernes Europa.

Under 2. verdenskrig gik den surrealistiske bevægelse i opløsning, fordi mange af kunstnerne måtte flygte i eksil i bl.a. USA.

“Den andalusiske hund”

I 1929 vakte Dalí skandale, da han sammen med den spanske filmmager Luis Buñuel skabte den surrealistiske film “Den andalusiske hund”. Mest berygtet er filmen for sekvensen, hvor et øje bliver dissekeret.

Dalí og Gala

Turen til Paris i 1929 blev ikke kun skelsættende for Dalís kunstneriske virke. Det var også her, at han første gang mødte den russiskfødte Elena Ivanovna Diakonova kendt som Gala.

Gala var gift med den surrealistiske digter Paul Éluard og var 10 år ældre end Dalí. Men den 25-årige kunstner forelskede sig hovedkulds i den karismatiske kvinde, og hans hede følelser blev gengældt.

Gala brød med Éluard og giftede sig med Dalí i 1934. Hun blev hans eneste kvindelige model og vigtigste inspirationskilde, og hun optrådte i adskillige af hans malerier.

“Jeg forkæler Gala for at gøre hende så lykkelig som muligt, og jeg bekymrer mig mere om hende end om mig selv, for uden hende ville alt være forbi”, skrev Salvador Dalí om Gala.

USA og Dalí var skabt for hinanden

Dalí-museet i Florida.

Bænk med et smeltende ur foran Dalí-museet i St. Petersburg i Florida, USA. Værket er ikke udført, men kun inspireret af Dalís motivverden.

© Shutterstock

Da Den Spanske Borgerkrig brød ud i 1936 og banede vej for diktatoren Franco, gik Dalí og hustruen Gala i eksil i USA.

På dette tidspunkt var Dalí blevet ekskluderet af den surrealistiske bevægelse, fordi han nægtede at tage offentlig afstand fra Franco.

Dalí og Gala blev i USA under 2. verdenskrig, og det var her, brandet Dalí for alvor blev til.

Hans sære opførsel gjorde ham til en kæmpestjerne, og allerede ved ankomsten i 1936 prydede Dalí forsiden af det prestigefyldte Time Magazine.

“Den eneste forskel på mig og en galning er, at jeg ikke er gal”. Salvador Dalí.

Dalí og kapitalismens højborg USA var som skabt for hinanden.

Den excentriske kunstner forstod, at der var store penge at tjene ved at leve op til de amerikanske mediers fascination af et provokerende kunstnergeni.

I 1941 cementerede Dalí sin status som amerikanernes europæiske kunstnerkæledægge, da hans værker blev udstillet med stor succes på The Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Frem til krigens slutning og Dalís tilbagevenden til Spanien i 1945 tjente surrealisten formuer på at udviske grænsen mellem kunst og kommercialisme.

Dalí designede smykker og parfumeflakoner, han blev modeskaber og møbeldesigner og skabte i 1945 dele af scenografien til Alfred Hitchcocks thriller “Spellbound”.

Dalí var besat af Hitler og Franco

Mens Dalís pengepung voksede, svandt hans anseelse ind i Europa – og i særdeleshed i hjemlandet Spanien. André Breton, der havde været med til at grundlægge surrealismen, gav Dalí øgenavnet “Avida Dollars” – et anagram over Salvador Dalí, som betyder “grådig efter dollars”.

Værst var dog Dalís fascination af den fascisme, der havde lagt Europa i ruiner i 1930’erne og 1940’erne.

Da Franco, Mussolini og Hitler kom til magten i hhv. Spanien, Italien og Tyskland, undlod Dalí at tage afstand fra diktatorernes rædselsregimer. Mens hans rival Picasso malede sit berømte værk “Guernica” i protest mod bombningen af en baskisk by i 1937, forblev Dalí tavs.

Han nægtede at tage stilling til fascismens spøgelse, som havde hærget i Europa, mens han selv levede i sus og dus i USA.

“Jeg er hverken stalinist eller hitlerist. Jeg har altid været og vil altid være dalinist, indtil den dag jeg dør”, proklamerede han.

Fascinationen af Hitler var krystalklar i flere af hans værker i 1930’erne, hvor den tyske diktator bliver afbildet i groteske, drømmeagtige versioner.

“Hitler interesserede mig udelukkende som et fokus for min egen mani”, sagde Dalí dog om sin Hitler-besættelse.

Frygt og fascination i Dalís sexliv

Salvador Dalí kysser en bikinimodel foran et maleri.

Grænserne mellem sex og kunst var flydende i Dalís univers.

© Imageselect

Seksualiteten var et gennemgående tema i Dalís kunst. Motiverne kredsede ofte om samleje og onani, og sex skinnede på trods af det drømmende filter i den surrealistiske stil tydeligt igennem i Dalís billeder.

Som barn så Salvador Dalí en stribe gruopvækkende billeder af kønssygdomme. Oplevelsen plantede en frygt for samleje og kvindens kønsdele i den unge Dalí – men ikke for onani.

Det er ikke tilfældigt, at et af Dalís kunstværker bærer titlen “The Great Masturbator”. Han var en hyppig onanist og tilfredsstillede efter eget udsagn sig selv op til fire gange i døgnet, gerne foran et stort spejl.

Det er uvist, om Dalí nogensinde havde sex med andre end sin højre hånd. På et tidspunkt udtalte han dog:

“Jeg har haft sex én gang med en kvinde, og det var Gala (Dalís hustru, red.). Det var overvurderet. Jeg har haft sex én gang med en mand, og den mand var Federico García Lorca (en kendt spansk digter, red.). Det var meget smertefuldt”.

De fleste kunsthistorikere formoder, at Dalí foretrak at betragte sin hustru dyrke sex med andre mænd, mens han selv onanerede i sikker afstand.

Tre år efter afslutningen på 2. verdenskrig vendte Dalí og Gala i 1948 tilbage til Spanien, hvor de levede og arbejdede i hans hus ved kystbyen Cadaqués. Om vinteren rejste parret til hhv. Paris og New York.

Omkring 1950 bekendtgjorde Dalí, at han var vendt tilbage til katolicismen. Han begyndte at male religiøse motiver, som senere blev præget af en stigende interesse for atomfysik, holografi og optiske illusioner.

Dalí udtalte selv om sin kunst i denne periode, at han med sine værker forsøgte at afspejle virkeligheden og på samme tid den totale gåde.

Fra at have været socialist som ung og siden en apolitisk ateist betegnede den hjemvendte Dalí sig som udøvende katolik, tilhænger af de kirkelige højrekræfter i Spanien og Francos tro støtte. I 1975 hyldede Salvador Dalí diktatoren som “Spaniens største helt”.

Hans offentlige støtte til Franco skabte ham mange fjender blandt de spaniere, der levede i Francos diktaturstat.

Sten blev kastet igennem ruderne i Dalís hus i Cadaqués, og den aldrende kunstner modtog adskillige dødstrusler.

Døde isoleret i sit eget museum

Dalí-museet i Figueres.

Dalí ligger begravet i en krypt i det museum i fødebyen Figueres, som han selv designede. Dalí levede selv i museet fra 1984 og frem til sin død i 1989.

© Shutterstock

Salvador Dalís karriere endte endegyldigt, da hans hustru og kunstneriske muse, Gala, døde den 10. juni 1982, 87 år gammel. Året efter fik Dalí de første symptomer på Parkinsons syge og mistede evnen til at male.

Foragtet af store dele af befolkningen og forhadt af den kunstneriske elite forskansede Dalí sig i sit eget museum, som han havde været med til at bygge i Figueres fra 1970 og frem til åbningen i 1974.

Her, blandt alle de værker, der havde katapulteret ham op til positionen som en af det 20. århundredes største kunstnere, døde han i total isolation den 23. januar 1989.

Hans kunst lever dog videre i bedste velgående, og hvert år besøger horder af mennesker fra hele verden både hans museum i Figueres og USA’s store Dalí-museum i St. Petersburg i Florida.

“Jeg kommer til at leve for evigt. Genier dør ikke”, erklærede Dalí med vanlig selvbevidsthed. Alt tyder på, at han fik ret.