Shakespeare: 6 ting historikerne undrer sig over

400 år efter Shakespeares død påstår skeptikere stadig, at den berømte forfatter ikke selv skrev sine værker. For hvordan kunne en tilsynladende analfabetisk arbejdersøn, der forlod skolen som 13-årig, skrive så smukt og elegant? HISTORIE vurderer de seks mest udbredte påstande.

William Shakespeare

William Shakespeare

© Bridgeman

1. "Hvordan kunne Shakespeare vide så meget, når han ikke gik i skole?"

Historikerne vurderer, at Shakespeare kun afsluttede den lokale grammar school – en art gymnasium, som underviste i oldtidskundskab. Her fik børnene en grundig indføring i bl.a. filosofi, jura, historie og litteratur. Skole­dagen gik fra kl. 6 til 18, hvorefter eleverne lavede lektier resten af aftenen.

Undervisningen var så intensiv, at nogle historikere vurderer, at en grammar school-elev mindst var på niveau med en moderne universitetsstuderende i oldtidskundskab. Så selvom Shakespeare gik ud af skolen som 13-årig, havde han nået at få en yderst grundig uddannelse.

Historikerne ved desuden, at Shakespeare fortsatte med at studere på egen hånd og bl.a. læste poesi fra middelalderen, italienske romaner og filosofi fra sin egen tid.

2. "Hvordan kunne han beskrive Italien, når han aldrig besøgte landet?"

Flere Shakespeare-skuespil, bl.a. Romeo og Julie, indeholder detaljerede beskrivelser af italienske byer. Kritikere mener, at Shakespeare ikke selv kan have skrevet disse skuespil, for han forlod aldrig England.

Sandheden er dog, at Shakespeare beskrev mange lande, som han ikke havde besøgt, bl.a. Danmark. Sin viden fik Shakespeare fra historiske bøger, som han ikke var bleg for at kopiere. Fx er Romeo og Julie baseret på et digt af Arthur Brooke, som beskriver byen Verona.

“Romeo og Julie” foregår i Verona – som Shakespeare aldrig besøgte.

© Bridgeman

3. "Hvorfor bar de første skuespil ikke hans navn?"

Datidens forfattere var ikke lige så nidkære omkring deres navn som deres moderne kolleger. De solgte blot deres manuskripter til teater-ejere, som kunne gøre, hvad de ville med dem. De Shakespeare-tekster, som vi kender i dag, er derfor blevet opsporet med stort besvær.

4. "Hvorfor er han ikke nævnt som forfatter?"

Shakespeares navn optræder i 70 historiske dokumenter, men ifølge skeptikere omtaler ingen af dem hans forfatterskab.

Oplysningen er dog ikke korrekt, for bl.a. nævner kong Jakob 1.s ceremonimester hele syv gange Shakespeare som forfatter til en række teaterstykker, der blev opført for kongen. Samtidige forfattere som Francis Meres og Robert Greene nævner også Shakespeare som en af tidens store forfattere.

5. "Hvorfor ved vi så lidt om ham?"

Selvom Shakespeare skrev hundredtusinder af ord, ved ­historikerne kun lidt om hans liv, fastslår nogle kritikere. Ganske vist er dele af Shakespeares liv henlagt i mørke, men faktisk ved historikerne mere om ham end andre samtidige dramatikere.

Fx har historikerne stort indblik i hans familiære og økonomiske forhold. Årsagen er, at Shakespeare igennem hele livet bevarede en tæt kontakt til sin fødeby, Stratford-upon-Avon. Han optræder derfor i byens arkiver, som historikerne har brugt til at stykke hans liv sammen.

6. "Hvorfor kunne han ikke stave?"

På de historiske dokumenter, som bærer Shakespeares håndskrift, staver han sit navn forskelligt fra gang til gang. Forklaringen er ganske enkel: På Shakespeares tid eksisterede retskrivning og staveregler ikke.

Alle forfattere kunne derfor i praksis frit vælge, hvordan de ville stave. Ord – og sågar navne – blev oftest skrevet, som de lød. Det var heller ikke usædvanligt, at forfattere stavede det samme ord på forskellige måder over tid.