Bridgeman

Var Hamlet en historisk person?

Hvorfra fik Shakespeare idéen til skuespillet Hamlet?

Shakespeares berømte skuespil om den danske prins Hamlet er stærkt inspireret af fortællingen “Vita Amlethi” fra den danske historiker Saxo Grammaticus’ værk “Gesta danorum” – kendt som Saxos Danmarkskrønike.

Bogen blev skrevet på latin omkring år 1200 og var almen kendt på Shakespeares tid.

Den engelske forfatter omtalte dog ikke selv sin inspirationskilde, og det er uklart, om Shakespeare selv læste Saxos bog, eller om han brugte en redigeret, fransk udgave fra 1570.

Usikkerhed om Amlets eksistens

Ligesom Shakespeares Hamlet mister Saxos prins Amlet også sin far, da hans onkel myrder kongen.

Derefter gifter onklen sig med Amlets mor for at tilrane sig tronen, mens Amlet lader, som om han er blevet sindssyg. Da tiden omsider er inde, afslører Amlet sin reelle tilstand og dræber onklen.

Saxos fortælling bygger ikke kun på flere oldnordiske sagn, men også “Chronicon Lethrense” – kendt som Lejrekrøniken – fra 1100-tallet.

Bogen handler om de danske sagnkonger – blandt dem Amlet. Om den danske prins virkelig har eksisteret, er derfor uklart for historikerne.

Shakespeare-oprør kostede 25 liv

William Macready og Edwin Forrest var to af 1800-tallets populæreste skuespillere. Deres fans hadede hinanden, fordi de mente, at netop deres yndling var bedst til at spille Shakespeare-stykker.

I maj 1849 kogte hadet over, da tusinder af Forrest-fans stormede et teater i New York, hvor Macready skulle optræde.

Militæret måtte rykke ud for at dæmpe gemytterne, og i de efterfølgende uroligheder mistede 25 mennesker livet, mens 120 blev såret.

Omkring 10.000 mennesker hærgede New Yorks gader efter en uenighed om den bedste Shakespeare-skuespiller.

© Shutterstock

Shakespeare har altid udfordret historikerne

400 år efter Shakespeares død påstår skeptikere stadig, at den berømte forfatter ikke selv skrev sine værker. For hvordan kunne en tilsynladende analfabetisk arbejdersøn, der forlod skolen som 13-årig, skrive så smukt og elegant?

Vi har samlet 6 af de mest udbredte påstande om Shakespeare, som historikerne stadig undrer sig over, til dig her.