Virkelighedens Da Vinci-mysterium på vej mod opklaring

Hans malerier er kendt verden over, men ingen ved, hvordan han selv så ud. Nu har et hold af videnskabsfolk sat sig for at løse gåden om Leonardo Da Vincis ansigt.

Leonardo Da Vinci malede dette billede omkring år 1515 og 1516. Flere mener, det er et selvportræt.

© Wikipedia

Han var lidt af en hemmelighedskræmmer, og for historikere er han en gåde. Men nu kan verden sandsynligvis blive klogere på den italienske kunstner, Leonardo Da Vinci.

I 2019, 500 år efter Da Vincis død, regner en gruppe videnskabsfolk nemlig med at kunne afsløre ikke alene hans personlighedstræk, men også en præcis genskabelse af hans ansigt.

Prominente samarbejdspartnere

Det bliver en krævende process at genskabe Leonardo Da Vinci, der især er kendt for sine malerier af Mona Lisa og Den Sidste Nadver. For at kunne indsamle nok DNA til projektet har forskerne brug for kunstnerens hår, værker og notesbøger, som blandt andet i dag ejes af Bill Gates, Dronning Elisabeth og Vatikanet.

Desuden har forskerne allieret sig med et hold fra FBI, som hjalp med at identificere ofrene fra 9/11 i New York

En udfordring Leonardo ville have elsket

Sidste år lykkedes det forskere at genskabe Kong Richard d. 3.'s ansigt ved hjælp af kongens DNA. Kong Richard d. 3. levede på samme tid som Leonardo Da Vinci, og forskerne håber nu på samme måde at kunne lave en 3D-model af Da Vincis ansigt.

“Vi står over for et spændende gennembrud," siger Jesse Ausubel, der er direktør for programmet for menneskelige miljøer på Rockefeller University og fortsætter:

“Leonardo elskede selv kryptiske gåder. Derfor tror jeg, at en del af den spænding og forventing, der omgærder dette projekt, skyldes, at det er en af den slags udfordringer, han selv ville have fundet på," siger Jesse Ausubel.