CHRISTIE’S

Antik statue til millioner solgt som havenisse

Et britisk ægtepar købte for 20 år siden en skulptur til haven. Som årene gik, voksede deres mistanke om, at købet var et forsvundet mesterværk. En ekspert gav dem chokket.

Et anonymt britisk ægtepar gjorde i 2002 deres livs handel. De købte en noget beskidt, uidentificeret marmorskulptur under en auktion i Sussex, hvor også krukker og havenisser blev solgt.

Ægteparret fik den for 46.000 kroner, men efter at have renset skulpturen en smule blev de opmærksomme på, at den var af betydelig højere kvalitet end forventet.

De kontaktede derfor auktionshuset Christie’s, der nu konkluderer: Skulpturen er et længe forsvundet mesterværk af Antonio Canova (1757-1822). Christie’s vurderer, at værket vil indbringe mellem 40 og 70 millioner kroner under en auktion, der skal finde sted den 7. juli.

“Liggende Magdalene”, som hun ser ud i Christie’s’ katalog. Biblens Maria Magdalene var et af Canovas yndlingsmotiver. To andre skulpturer af hende er i dag udstillet på henholdsvis Strada Nuova Museerne i Genova og Eremitagen i Skt. Petersborg.

© Christie’s

Napoleon hyrede Canova

Marmorskulpturen “Liggende Magdalene” blev oprindeligt bestilt af den engelske premierminister, lord Liverpool.

Kunstneren Antonio Canova var i 1800-tallets begyndelse en af Europas mest eftertragtede nyklassicistiske billedhuggere, og selveste Napoleon Bonaparte bestilte ham til at forevige sig. Canovas værker kan i dag ses på anseete museer som Louvre i Paris.

Lord Liverpools familie solgte i 1852 den liggende skønhed, som flere gange siden skiftede hænder. Efter et ejerskifte i 1920 gik informationen om skulpturens fornemme ophav imidlertid tabt, fordi den indgik som løsøre i en større ejendomshandel.

Nu er “Liggende Magdalene” omsider fundet igen, og samlere verden over gør klar til at byde.