Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Under 2. verdenskrig fandt Monumenternes mænd tusindvis af kunstværker, som nazisterne havde stjålet i Europa.

© The National Archives
Kultur - Kunst

Berømt enhed fra 2. verdenskrig genoplives

15 soldater skal stå for at redde sjælden kunst fra krig og hærgen i Mellemøsten. Enheden er inspireret af Monumenternes mænd under 2. verdenskrig.

Den britiske hær er i gang med at rekruttere specialister til en særlig enhed, der skal beskytte kulturarv i krigs­zoner. Briterne har hentet inspiration hos de legendariske “The Monuments Men” – knap 350 mænd og kvinder fra 13 lande, der fra 1943 havde til opgave at redde kunstværker ud af nazisternes hænder.

Arkæologer skal sendes til krigszoner

Den nye, britiske enhed skal især operere i Mellemøsten, hvor Islamisk Stat allerede har ødelagt utallige antikke kunst- og bygningsværker, især i Syrien og Irak. Specialisterne tæller allerede en arabisktalende arkæolog og en undervandsarkæolog, men der søges også efter eksperter inden for bl.a. kunstkriminalitet og ingenør­videnskab.

Vestligt militær skal også være påpasselige

I alt skal enheden bestå af 15 mand, hvoraf mange hentes i hæren, marinen og flyvevåbnet, for det forventes, at de skal operere i krigszoner. Her skal enheden samarbejde med vestligt militær, og bl.a. gøre opmærksom på, hvor kunst og arkæologiske udgravninger er i fare pga. kamphandlingerne.

“Idéen er at identificere særlige steder, så vi ikke bomber eller parkerer kampvogne oven på dem”, udtaler oberstløjtnant Tim Purbrick, den tidligere kampvognskommandør, der skal stå i spidsen for de 15 mænd.

Læs også:

Kunst

Ekspert: Svensk museum har købt falsk kunst

2 minutter
Kunst

Kunstsvindel for milliarder

23 minutter
Kunst

Forsker afslører van Goghs hemmelighed

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul