Berømt enhed fra 2. verdenskrig genoplives

15 soldater skal stå for at redde sjælden kunst fra krig og hærgen i Mellemøsten. Enheden er inspireret af Monumenternes mænd under 2. verdenskrig.

Under 2. verdenskrig fandt Monumenternes mænd tusindvis af kunstværker, som nazisterne havde stjålet i Europa.

© The National Archives

Den britiske hær er i gang med at rekruttere specialister til en særlig enhed, der skal beskytte kulturarv i krigs­zoner. Briterne har hentet inspiration hos de legendariske “The Monuments Men” – knap 350 mænd og kvinder fra 13 lande, der fra 1943 havde til opgave at redde kunstværker ud af nazisternes hænder.

Arkæologer skal sendes til krigszoner

Den nye, britiske enhed skal især operere i Mellemøsten, hvor Islamisk Stat allerede har ødelagt utallige antikke kunst- og bygningsværker, især i Syrien og Irak. Specialisterne tæller allerede en arabisktalende arkæolog og en undervandsarkæolog, men der søges også efter eksperter inden for bl.a. kunstkriminalitet og ingenør­videnskab.

Vestligt militær skal også være påpasselige

I alt skal enheden bestå af 15 mand, hvoraf mange hentes i hæren, marinen og flyvevåbnet, for det forventes, at de skal operere i krigszoner. Her skal enheden samarbejde med vestligt militær, og bl.a. gøre opmærksom på, hvor kunst og arkæologiske udgravninger er i fare pga. kamphandlingerne.

“Idéen er at identificere særlige steder, så vi ikke bomber eller parkerer kampvogne oven på dem”, udtaler oberstløjtnant Tim Purbrick, den tidligere kampvognskommandør, der skal stå i spidsen for de 15 mænd.