Biblioteca Vallicelliana Roma

Bog fra middelalderen rummede ukendt portræt af Michelangelo

I margin på et gammelt mesterværk har en ukendt kunstner foreviget sit forbillede, lyder teorien om den sjældne tegning.

Det lyder næsten som en scene fra en roman af Dan Brown. Men forfatter og litteraturprofessor James Hall mener, at han har fundet en hidtil ukendt tegning af Michelangelo (1475 - 1564) – den verdensberømte italienske kunstner, der blandt andet udsmykkede Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.

Tegningen dukkede op i en udgave fra 1400-tallet af Dantes bog Den Guddommelige Komedie.

Hall så første gang tegningen under et foredrag om selvsamme bog og blev straks grebet:

“Efter adskillige måneder, tænkte jeg pludseligt, at en masse af brikkerne i puslespillet virkede til at passe med Michelangelo”, forklarer Hall.

Dette portræt af Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni blev malet af hans nære samarbejdspartner Daniele da Volterra omkring 1545.

© Daniele da Volterra/Metmuseum.com

Bøger myldrede med muntre tegninger

Hall bemærkede, at der ikke var tale om den sædvanlige form for såkaldt marginalia-kunst, der er fundet talrige eksempler på i middelalderens bøger.

”Du finder normalt ikke noget, der ser naturligt og menneskeligt ud, og som fortæller en interessant historie, der passer til emnet,” forklarer han.

Skulptøren kan kun være Michelangelo, mener Hall. Han påpeger fx, at statuen som kunstneren ses arbejde på, minder om Skt. Paul. Michaelangelo skabte to Skt. Paul-statuer, og bogens tekst rummer netop på denne side en reference til helgenen.

Hall mener, at manden bag tegningen kan være en samtidig kunstner – måske en beundrer af Michelangelos værker.