Pedro França/Agência Senado
Ødelagt billede af Renan Calheiros

Brasilianske oprørere smadrede historisk kunst for millioner

Den 8. januar stormede den brasilianske eks-præsidents tilhængere landets parlament, højesteret og præsidentpalads. Nu har vi et estimat på ødelæggelserne af landets prægtigste kunstskatte.

Den 8. januar strømmede gul-grønne bølger af mennesker imod parlamentet, højesteret og præsidentpaladset, Palácio do Planalto, i Brasiliens hovedstad Brasília.

Tusindvis af højreorienterede støtter af landets ekspræsident Jair Bolsonaro var blevet overbevist af konspirationsteorier om, at Bolsonaro havde tabt pga. valgfusk. Nu udtrykte de deres utilfredshed med vold.

Uromagerne efterlod sig et spor af ødelæggelser i de tre bygninger, som alle indeholder uvurderlige kunstskatte med stor nationalhistorisk betydning.

Stormen på Brasiliens parlament

I alt er mere end 1.500 mennesker blevet arresteret i forbindelse med stormen på Brasiliens kongres.

© Marcelo Camargo/Agência Brasil

Nu har den Brasilianske regering offentliggjort en liste over de omfattende skader på kunstværkerne.

“Værdien af det, der er blevet ødelagt, er umulig at fastlægge pga. den historie, det repræsenterer”, fortæller Rogério Carvalho, kurator på Palácio do Planalto.

Urer og malerier blev ødelagt

Bolsonaros støttere skelnede ikke mellem kunstværkerne, men ødelagde alt fra gamle malerier til moderne mesterværker.

En af de genstande, som blev hårdest ramt, var et guldbelagt ur bygget af den berømte franske urmager Balthazar Martinot i 1600-tallet. Uret var en gave fra Frankrigs Ludvig 14., og en søsterudgave står i Versaillesslottet i Paris.

Nu er uret ifølge Carvalho fuldkommen ødelagt og kan sandsynligvis ikke restaureres.

Ur ødelagt under stormen på Brasiliens parlament

Sådan så uret, skabt af den franske urmager Balthazar Martinot i 1600-tallet, ud før og efter angrebet.

© Twitter

Restaurationsarbejdet er i gang

“As Mulatas”, et ikonisk maleri af den brasilianske maler Emiliano Di Cavalcanti, blev desuden skåret op syv steder. Værket er vurderet til over 10 mio. kroner, og Di Cavalcanti er en af landets vigtigste malere, der skabte sin egen modernistiske stil.

I et andet rum i paladset flød malerier rundt i vand, da uromagerne havde åbnet for brandhanerne, så hele lokalet blev oversvømmet.

Andre havde moret sig med at tegne et hitleroverskæg på et maleri af José Bonifácio de Andrada e Silva, landets første udenrigsminister.

Allerede nu er resturationsarbejdet gået igang på de mange ødelagte og beskadigede kunstværker. Brasiliens kulturminister Margareth Menezes har tilkaldt eksperter fra hele landet til det omfattende projekt, og FN-organisationen UNESCO har lovet af sende deres eget hold af konservatorer til at hjælpe.

“Brasiliens materielle historiske arv er uvurderlig, og vi vil arbejde sammen for at genopbygge alt, der er blevet ødelagt”, udtaler kulturministeren.

Se nogle af de ødelagte kunstværker

Dette maleri af Renan Calheiros, den tidligere præsident for Brasiliens senat, blev fuldkommen sprættet op.

Pedro França/Agência Senado

Brasiliens første udenrigsminister, José Bonifácio, fik påmalet et hitlerskæg af oprørerne. Bofifácio var desuden en af landets store fortalere for uafhængighed fra Portugal.

Secom

To teknikere er igang med at resturere granitskulpturen “A Justiça” efter angrebene.

Agência Senado