Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Ekspert: Svensk museum har købt falsk kunst

En dygtig bronzestøber har oversvømmet kunstmarkedet med falske bronzehoveder, der forestiller antikkens store mænd. Blandt ofrene for svindlen er oldtidsmuseet i Stockholm.

Den tyske arkæologiprofessor Stefan Lehmann har gennem to årtier opsporet forfalskninger af antikke bronzehoveder, der er blevet solgt på kunstauktioner i New York og London. I alt 50 hoveder finder han mistænkelige.

Et af dem befinder sig på det svenske museum for antikken, Medelhavsmuseet i Stockholm: Bronzehovedet af Alexander den Store blev købt på en auktion i London i 1982 og har siden været en del af museets samlinger.

Hovedet uden forhistorie

“Det er et smukt værk, der angiveligt stammer fra en privat samling. Og dér har vi også det første kritiske punkt: Den manglende herkomst”, siger professor Stefan Lehmann til magasinet HISTORIE.

Men det er umuligt at få styr på, hvor det blev fundet, og hvem, der har ejet hovedet i årenes løb. Professoren formoder, at det er produceret af en svindler, der i antikkredse går under navnet “Den Spanske Mester”.

Hovedet i Stockholm har “Den Spanske mesters” signatur, mener Stefan Lehmann.

© Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Alexander har alt for flot hår

Bronzestøberens særkende er bl.a. at forsyne sine værker med et flot hår – lige som det mistænkte Alexander-hoved har.

Desuden er halsen flosset, som om hovedet for mange hundrede år siden er blevet revet af en bronzestatue for at redde det fra ødelæggelse.

Du kan læse hele historien om “Den Spanske Mester” og svindlen med antikkens kunstværker lige her.

Men i virkeligheden tjener den flossede hals til at dække over, at hovedet ikke har nogen lodninger.

I antikken blev statuer lavet af enkeltdele, der blev samlet med en teknik, der ikke lader sig eftergøre i dag, påpeger Stefan Lehmann.

I en kommentar til professorens mistanke skriver museet, at de vil undersøge bronzehovedet nærmere til efteråret.