Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix

Glemt van Gogh-værk skal udstilles

Nok var Vincent van Gogh psykisk syg og skar sit øre af, men malerens kunst begejstrer stadig – senest et værk, som ingen har set i over 100 år.

“Husker du tegningen Udmattet? I de sidste par dage har jeg genskabt den ikke færre end tre gange med to forskellige modeller og vil arbejde på den lidt mere”.

Sådan skrev den verdenskendte hollandske kunstner Vincent van Gogh i november 1882 til sin ven Anthon van Rappard.

To af tegningerne har i årevis hængt på Van Gogh-museet i Amsterdam, men den tredje har været gemt væk for offentligheden siden 1910.

Men nu har ejeren givet Van Gogh-museet tilladelse til at udstille den sjældne tegning.

I de forgangne årtier har der hersket uenighed om tegningens ægthed, men Van Gogh-museets eksperter har undersøgt værket og er overbeviste om dens ægthed.

VIDEO: Se alle de tre berømte tegninger på museet

Tegningen er et af tre forstudier til van Gogh-maleriet Ved evighedens port fra 1890. Maleriet kaldes også Gammel mand i sorg, og den psykisk nedbrudte kunstner fuldførte værket, blot to måneder før han skød sig selv.

Supermodel pryder værket

Både på den nyudstillede tegning og det berømte maleri sidder en 70-årig krigsveteran model. Han hed Adrianus Jacobus Zuyderland og boede på en fattiggård. Zuyderland var en af van Goghs favorit-modeller, og kunstneren brugte ham i over 40 værker.

Det er ekstremt sjældent, at nye værker af den hollandske mester dukker op, så van Gogh-museet er glade for, at de må udstille tegningen indtil januar 2022.