Hvem stod model til Mona Lisa?

Det tvetydige smil er kendt verden over – men kvinden bag portrættet fik aldrig selv det færdige resultat at se.

Det tvetydige smil er kendt verden over – men kvinden bag portrættet fik aldrig selv det færdige resultat at se.

Shutterstock

Den kvinde, som sad model til Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa, er Lisa del Giocondo (1479-1542). Hun var gift med den velhavende uld- og silkehandler Francesco del Giocondo, der bestilte maleriet som en gave til sin kone.

Selvom hun lagde navn til det ikoniske maleri, ved historikerne ikke meget om Lisa del Giocondos liv – kun at hun blev født ind i en økonomisk presset adelsfamilie i Firenze og allerede som 15-årig blev gift og fik fem børn. Efter alt dømme levede hun et behageligt og ordinært liv i den italienske adel.

Maleriet blev bestilt i 1503 hos da Vinci, som på det tidspunkt var i økonomiske vanskeligheder. Men senere samme år modtog kunstneren en stor ordre på et vægmaleri til rådhuset i Firenze, og Mona Lisa blev lagt til side.

Kom helt tæt på Mona Lisa:

Hvornår da Vinci blev færdig med portrættet, er uklart, men sikkert er det, at han aldrig leverede bestillingen til familien del Giocondo og derfor heller ikke modtog en betaling.

I stedet malede han løbende på Mona Lisa igennem sin karriere, og maleriet fulgte med, da han senere flyttede til Frankrig.

Igennem historien er mindst 10 kvinder blevet udpeget som model for Mona Lisa. Men i 2005 udpegede tyske forskere fra universitetet i Heidelberg Lisa del Giocondo som inspirationskilden.

Beviset var en håndskrevet note fra 1503 i marginen på en bog, hvor en florentinsk embedsmand bekræfter, at da Vinci var i gang med at male Lisa del Giocondo.