Getty Images/Wikimedia
Salvator Mundi

Hvilket kunstværk er historiens dyreste?

I 2017 betalte en ukendt køber en uhørt høj pris for et 500 år gammelt maleri. Men kunsteksperterne er stadigvæk ikke enige om, hvem kunstneren bag værket egentlig er.

Maleriet Salvator Mundi er det dyreste – og måske også det mest kontroversielle – kunstværk i historien.

Værket blev solgt i november 2017 hos auktionshuset Christie's i New York for 450 mio. dollars, hvilket svarer til næsten fire mia. nutidskroner.

Køberen var anonym, men blot få måneder senere kunne flere amerikanske medier afsløre, at maleriets nye ejer var den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman. Kronprinsen havde angiveligt erhvervet kunstværket via en mellemmand.

Malerier indbragte millioner

Leonardo da Vincis maleri Salvator Mundi indbragte omkring fire mia. nutidskroner i 2017 – og maleriet blev dermed historiens dyreste kunstværk. På de efterfølgende pladser følger flere malerier skabt af nogle af historiens mest berømte kunstnere.

Interchange
© Andrew Cho

Interchange

Kunstner: Willem de Kooning.
Salgsår: 2015.
Pris: Ca. 2,6 mia. nutidskroner.
Køber: Kenneth C. Griffin, amerikansk forretningsmand.

Kortspillerne
© The Yorck Project

Kortspillerne

Kunstner: Paul Cézanne.
Salgsår: 2011
Pris: Ca. 2,3 mia. nutidskroner.
Køber: Staten Qatar.

Paul Gauguin
© Kunstmuseum Basel

Hvornår skal du giftes?

Kunstner: Paul Gauguin.
Salgsår: 2014.
Pris: Ca. 1,8 mia. nutidskroner.
Køber: Staten Qatar.

Ifølge politiske analytikere kan købet være et forsøg på at positionere Saudi-Arabien som et kunstland og pleje landets politiske interesser.

I tråd med denne tankegang rygtedes det i 2017, at Salvator Mundi skulle udstilles på et nyt kunstmuseum i nabostaten De Forenede Arabiske Emirater – et land, som den saudiske kronprins gerne vil have et tæt forhold til.

Denne udstilling af maleriet blev dog aldrig til noget, og Salvator Mundis nuværende placering er ukendt.

Salvator Mundis ophav er omdiskuteret

Salvator Mundi menes at være blevet malet af selveste Leonardo da Vinci i perioden omkring år 1500, og værket blev betragtet som ødelagt, indtil det blev genopdaget i 2005.

Indledningsvis blev maleriet anset for at være en kopi af Leonardos oprindelige Salvator Mundi-maleri. Eksperterne mente, at det genfundne maleri var malet af en af mesterens elever.

En restauration i 2006 afslørede imidlertid flere teknikker, som er særegne for Leonardo. Maleriet blev derefter tilskrevet ham.

Salvator Mundi

Blev historiens dyreste kunstværk, Salvator Mundi, malet af Leonardo da Vinci? Dét diskuterer kunsthistorikerne stadigvæk.

© Getty Images/Wikimedia

Alligevel tvivler mange kunsteksperter på maleriets ophav, og Salvator Mundi er fortsat genstand for stor debat i den internationale kunstverden.

Ifølge den amerikanske kunsthistoriker Robert B. Simon blev den originale Salvator Mundi kopieret over 30 gange af Leonardos elever og følgere.