Et nyt arkæologisk fund har for nylig rykket ved historikernes opfattelse af, hvornår mennesket begyndte at skabe kunst. Fundet – aftryk af en række hænder og fødder – blev gjort i 2018 i Tibet og er ifølge dateringen ca. 169.000 til 226.000 år gamle.
Dermed er aftrykkene op mod fire gange ældre end de berømte hulemalerier i bl.a. Spanien, Frankrig og Indonesien, der ellers tidligere er blevet betragtet som nogle af de tidligste eksempler på menneskeskabt kunst.
Aftrykkene kan betragtes som kunst
Det tibetanske fund består af fem håndaftryk og fem fodaftryk, som er sat i blød kalksten, der siden er hærdet. Aftrykkene er blevet analyseret af amerikanske kunstforskere fra Cornell University, som konkluderer, at aftrykkene er sat bevidst – og at de dermed kan betragtes som kunst.
Forskerne har lagt vægt på, at aftrykkene udviser en vis komposition og ingen steder overlapper hinanden. Desuden er de placeret, så de ikke kan være sat ved tilfældige bevægelser.
Fundet er interessant, fordi kunst typisk bliver associeret med sans for æstetik og kreativitet – og dermed en mere avanceret hjerne. De nye aftryk kan dermed være et bevis på, at de tidlige mennesker kunne tænke mere abstrakt end hidtil antaget.
Vurderet på størrelsen af aftrykkene er kunstnerne formentlig to børn på 7-12 år. Om de har været Homo sapiens eller har tilhørt en anden menneskeart, er uvist.