Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Iltmangel skabte stenalderens hulemalerier

Iltfattige grotter hjalp stenalderens kunstnere med at komme i trance, så de kunne frembringe imponerende hulemalerier, konkluderer israelske forskere.

Museo de Altamira y D. Rodríguez

Hvorfor blev de mest afsides beliggende og trange dele af Europas grotter så ivrigt dekoreret i stenalderen? Det spørgsmål har forskere fra Tel Aviv University fundet et overraskende svar på.

Hidtil har eksperternes bud lydt, at her må stenaldermennesker have følt, at de var særlig tæt på underverdenens ånder. I de mørkeste afkroge var der størst chance for, at ånderne lyttede til jægerens bønner om stort bytte, så her malede de fx bisonokser, kronhjorte og vildheste.

Iltmangel kan meget vel have plaget kunstneren, som for 17.000 år siden dekorerede loftet i denne afkrog af Lascauxgrotten i Frankrig.

© Francesco Bandarin

Hypoxia hjalp kunstnerne

De israelske forskere fik den idé at simulere, hvad der sker med klimaet i trange grotter, når en eller flere personer opholder sig i dem – i skæret fra fakler.

Luftens iltindhold styrtdykkede, og i stedet for 21 pct. var der efter et kvarter blot 15 pct. ilt på grottens bund. 3 m oppe ad væggen, hvor mange hulemalerier sidder, var der kun 11 pct. ilt i luften, hvilket svarer til at opholde sig i den tynde luft på et 4.700 m højt bjerg.

Ophold i så tynd luft fører til en tilstand kaldet hypoxia, hvor mange får hovedpine og åndenød. Men hypoxia øger også produktionen af signalstoffet dopamin, som kan få mennesker til at føle sig euforiske.

I lykketilstanden havde nogle af stenalderens hulemalere lettere ved at komme i trance og hallucinere – og i den tilstand skabte de stor kunst, konkluderer de israelske forskere.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul