Luke Budworth
Fresko England

Køkkenrenovering afslørede freskoer fra 1600-tallet

Han skulle egentlig bare have nyt køkken, men da han fjernede sine gamle vægbrædder, så han pludselig farver, motiver og mystiske gamle digte gemt i hans mure.

Luke Budworth bor i den historiske gade Micklegate i den nordengelske by York. Derfor er han vant til at se gamle bygninger til daglig, og hans eget hus har da nogle hundrede år på bagen. Men derfor kom det stadig som noget af en overraskelse, da han for nylig under en renovering af sit køkken, pludselig kunne se freskoer under de gamle vægbrædder.

”Jeg fandt mit værktøj frem og begyndte at hakke løs på brædderne. Så snart jeg løftede brædderne bort, viste der sig smukke farver sammen med noget tapet fra Victoria-tiden”, fortalte Budworth om sit utrolige fund.

Fresko England

Dekorationerne indeholder tekst fra den engelske forfatter Francis Quarles' bog “Emblems”. Bogen består af forskellige moraliserende digte med tilhørende billeder.

© LUKE BUDWORTH

Illustrationer stammer fra bog

Nærmere undersøgelser afslørede dog, at vægmalerierne var endnu ældre og stammer fra 1600-tallet. De kan bl.a. dateres ud fra illustrationerne, der alle består af scener fra bogen ”Emblems” skrevet af poeten Francis Quarles i 1635. Under billederne er der vers fra bogen.

Simon Taylor fra Historic England, der tager sig af historiske bygninger i England, er begejstret over fundet: ”Vi synes det er af national betydning, og når det kommer til York, hvor private vægmalerier er meget sjældne, er de af særlig interesse”.

Det vækker især opsigt, at de gamle vægdekorationer formentlig er ældre end begge de huse, der omslutter dem. I løbet af årene er der blevet revet ned, bygget om og bygget til, men under al arbejdet har freskoerne altså tilsyneladende overlevet.