Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arthur Brand fandt de to stenrelieffer efter otte års søgen

© Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix
Kultur - Kunst

Kunstens “Indiana Jones” ­opsporer uvurderlige relieffer

Verdenskendt kunstdetektiv chokerede en engelsk adelsfamilie, da han fandt 1.000 år gamle, stjålne kunstværker i deres have. Kunstværkerne var blevet stjålet fra en spansk kirke i 2004.

Den hollandske kunstdetektiv Arthur Brand har opsporet to spanske relieffer fra middelalderen i en engelsk adels­families have. Relieferne blev brugt som havedekorationer, og familien havde ingen anelse om, at der var tale om værdifuld, stjålet spansk kunst:

“De var så pinligt berørte, at de ville smide reliefferne i floden og glemme, at de eksisterede”, siger Brand til nyhedsbureauet AFP.

Det er langt fra første gang, hollænderen har gjort et vigtigt fund: Hans imponerende evne til at opspore stjålne kunstværker har givet ham til­navnet “Kunstverdens Indiana Jones”.

Tyve håbede på at blive millionærer

Middel­alder-reliefferne blev i 2004 stjålet af professionelle kunsttyve vha. en kran, der hentede dem ud af Santa Maria de Lara-kirken i Nordspanien:

“Fyrene håbede nok på at sælge dem for nogle millioner dollars, men de fandt hurtigt ud af, at det var alt for farligt. Så for bare at få lidt penge endte de med at sælge reliefferne som have­dekorationer”, mener Brand, der efter otte års efterforskning fandt frem til den engelske familie.

Meget sjældne relieffer

Reliefferne er nogle af de få kristne motiver, der er bevaret fra folkeslaget visigoternes tid i Spanien (400-1000 e.Kr.) De fleste visigot-kirker blev ødelagt efter muslimernes invasion i 700-tallet.

Kunstværkerne er blevet afleveret til den spanske ambassade i London.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul