Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maleri af fransk aristokrat gemte på en hemmelighed

Nyt studie af berømt maleri afslører, hvordan en fransk rigmand i 1788 desperat forsøgte at skjule sin fortid, da den blodige revolution nærmede sig.

The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

I 1788 fik den franske aristokrat Antoine Laurent de Lavoisier malet et portræt af sig selv og sin hustru. Få måneder før Den Franske Revolution brød ud, havde han travlt med at vise, hvor spartansk han levede, mens han forskede i kemi. Væggene er grå, og på bordet ses videnskabelige instrumenter.

Nu har ejeren af maleriet – The Metropolitan Museum of Art i New York – undersøgt det med infrarød fototeknik og røntgenfotografering. Undersøgelserne afslører, at et andet maleri oprindeligt prydede lærredet.

På det første maleri ses de Lavoisier ikke i rollen som oplysningsmand – her praler han i stedet med sin velstand. De Lavosier var aristokrat og skatteopkræver. I 1700-tallet var skatteopkrævningen udliciteret til private, der tjente store summer på at inddrive skatter.

Mens vreden mod kongen og aristokratiet tog til i 1788, fik de Lavoisier travlt med at fjerne alle spor af sit luksusliv. Kunstværket blev malet over og fik et mere folkeligt udtryk.

Folket lod sig ikke snyde

Da kongen blev afsat, havde franskmændene dog ikke glemt, hvem de Lavoisier var, og han mistede alt. Mens Frankrigs undertrykte tog hævn for århundreders lidelser, hjalp det ikke rigmanden, at han faktisk også var videnskabsmand.

De Lavoisier havde fx opdaget vigtigheden af ilt under forbrænding. Skatteopkræveren blev halshugget i 1794.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul