The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Maleri af fransk aristokrat gemte på en hemmelighed

Nyt studie af berømt maleri afslører, hvordan en fransk rigmand i 1788 desperat forsøgte at skjule sin fortid, da den blodige revolution nærmede sig.

I 1788 fik den franske aristokrat Antoine Laurent de Lavoisier malet et portræt af sig selv og sin hustru. Få måneder før Den Franske Revolution brød ud, havde han travlt med at vise, hvor spartansk han levede, mens han forskede i kemi. Væggene er grå, og på bordet ses videnskabelige instrumenter.

Nu har ejeren af maleriet – The Metropolitan Museum of Art i New York – undersøgt det med infrarød fototeknik og røntgenfotografering. Undersøgelserne afslører, at et andet maleri oprindeligt prydede lærredet.

På det første maleri ses de Lavoisier ikke i rollen som oplysningsmand – her praler han i stedet med sin velstand. De Lavosier var aristokrat og skatteopkræver. I 1700-tallet var skatteopkrævningen udliciteret til private, der tjente store summer på at inddrive skatter.

Mens vreden mod kongen og aristokratiet tog til i 1788, fik de Lavoisier travlt med at fjerne alle spor af sit luksusliv. Kunstværket blev malet over og fik et mere folkeligt udtryk.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Redningsplanken

På maleriet fra 1788 er de Lavoisiers hustru simpelt klædt.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

© The Metropolitan Museum of Art

Originalen

På det oprindelige maleri bar hustruen en høj hat – som Frankrigs forhadte dronning, Marie-Antoinette. På de Lavoisiers jakke anes store guldknapper.

© Metropolitan Museum of Art

Folket lod sig ikke snyde

Da kongen blev afsat, havde franskmændene dog ikke glemt, hvem de Lavoisier var, og han mistede alt. Mens Frankrigs undertrykte tog hævn for århundreders lidelser, hjalp det ikke rigmanden, at han faktisk også var videnskabsmand.

De Lavoisier havde fx opdaget vigtigheden af ilt under forbrænding. Skatteopkræveren blev halshugget i 1794.