Michelangelos hemmelige kunstværker blev fundet på væg i kulkælder

Efter at have forrådt den mægtige Medici-familie, var kunstneren Michelangelo tvunget til at gå under jorden. Nu kan du besøge den kulkælder hvor han, ifølge eksperterne, sad og tegnede på væggene i to måneder.

Michelangelo Firenze

Det lille kælderum ligger under Medici-kapellerne i Firenze.

© Francesco Fantani/Ritzau Scanpix

I 1975 var Paolo Dal Poggetto netop blevet museumsinspektør for Medici-kapellerne i Firenze. Han undersøgte kapellernes dybe gange på jagt efter en ny udgang for de besøgende, da han sammen med sine kollegaer opdagede en faldlem skjult under et klædeskab.

Under lemmen førte stentrapper til et aflangt rum, der ved første øjekast blot lignede et opbevaringsrum til kul.

Men væggene var dækket af gips, og siden Dal Poggetto befandt sig i Firenze – hjemsted for mange af renæssancens største kunstnere – tog museumsinspektøren ingen chancer.

Han fik et hold af eksperter til omhyggeligt at fjerne gipsen med skalpeller. Heldigvis. For efterhånden som belægningen forsvandt, dukkede snesevis af tegninger op. Og ikke nok med det: Tegningerne lignede mistænkeligt meget selveste Michelangelos unikke streg.

Nu – 48 år senere – bliver det flotte kammer med den utrolige historie for første gang åbnet for offentligheden.

Michelangelo måtte gå i skjul

Det kan lyde usandsynligt, at Michelangelo har stået og tegnet på væggene nede i en kulkælder, men det er ikke taget ud af den blå luft.

I 1527 sendte et folkeligt oprør Medici-herskerne i eksil væk fra bystasten Firenze, som i stedet forsøgte sig som en republik. På trods af Mediciernes tidligere støtte til Michelangelos arbejde forrådte maleren fyrste-familien og allierede sig med andre florentinere imod deres styre.

Oprøret førte til en 11 måneder lang belejring af Firenze, hvor Michelangelo bl.a. hjalp med forsvarsværkerne. Men i 1530 faldt byen til Medicierne igen, og Michelangelo var tvunget til at gå under jorden. Pave Clemens 7. – der oprindeligt hed Medici til efternavn – havde udsendt en dødsdom over kunstneren.

Michelangelo

Selvom Michelangelo (1475-1564) måtte gå under jorden, så gik der ikke lang tid, før han igen arbejdede for Medici-paven.

© Metropolitan Museum of Art

Museumsinspektør Poggetto var den første som konkluderede, at Michelangelo gemte sig i Medici-kapllets kulkælder i 1530, mens han ventede på, at Mediciernes værste vrede havde lagt sig.

“Naturligvis var Michelangelo bange”, fortalte Monica Bietti, daværende leder af Medici-kapellerne i 2017, til tidsskriftet National Geographic.

“Han var et geni. Hvad kan han lave der? Bare tegne”, fastslog Bietti.

Efter omkring to måneder blev dødsdommen dog omstødt. Michelangelo kunne krybe frem fra sit skjul og arbejde videre over jorden.

At det virkelig var Michelangelo, der skabte de flotte tegninger i kulkælderen, styrkes af, at mange af dem forestiller hans egne mesterværker. Fx optræder dele af Davidsstatuen (færdiggjort i 1504) samt figurer fra Det Sixtinske Kapel (skitseret i 1512). Bietti mener, at han kan have brugt tiden under jorden til at filosofere over sit liv.

Se optagelser fra det flotte kælderrum:

Video

Skynd dig, hvis du gerne vil have billetter

Det er dog ikke alle, som mener, at vægtegningerne kan tilskrives den store kunstner – ikke mindst fordi nogle af dem er af en tydeligt lavere kunstnerisk kvalitet.

Michelangelo-eksperten William Wallace fra Washington University mener fx, at rummet kan være blevet brugt som et pauserum for Michelangelo og hans lærlinge, da de arbejdede på Medici-kapellerne i 1520'erne. Her kunne lærlingene gå ned og øve sig på at male som mesteren, når de havde et frit øjeblik.

Wallance indrømmer dog, at adskillige af tegningerne kan være fra Michelangelos egen hånd, men det er tæt på umuligt at vide præcis hvilke.

“Uanset om alle tegningerne er lavet af Michelangelo eller ej, er det et af de vigtigste eksempler, vi har, på vægkunst fra 1500-tallet”, fastslår Paola D`Agostino, direktør for Bargello-museerne, til den italienske tv-station RAI.

Der er ingen tvivl om, at rummet både er helt unikt og utroligt flot efter det store renoveringsarbejde.

Adgangen for offentligheden bliver dog begrænset. Rummet er kun ti meter langt og tre meter bredt, så for at beskytte tegningerne – lavet med kul direkte på væggen – får kun 100 personer adgang hver uge i grupper på fire.

Og du skal skynde dig, hvis du gerne vil have billetter. Indtil videre er åbningen kun et eksperiment, som vil køre indtil marts næste år.