National Heritage Institute (NPÚ)

Museum må levere nazi-tyvekoster tilbage

Et mesterværk fra renæssancen skal nu returneres til det tjekkiske slot, hvor Hitlers håndlangere stjal det for syv årtier siden.

Et smukt dekoreret skjold fra 1500-tallets Italien hang indtil for nylig på Philadelphia Museum of Art, men nu har museet afleveret det tilbage til Konopiště-slottet i Tjekkiet. Under den tyske besættelse af landet fra 1938 til 1945 forsvandt mesterværket fra det tjekkiske slot.

Skjoldet blev oprindeligt fremstillet af den italienske kunstner Girolamo di Tommaso da Treviso omkring år 1535 – som en hyldestgave til kejser Karl 5. af Østrig. Ad omveje endte det på slottet i byen Benešov, der ligger små 45 km syd for Prag.

Det amerikanske museums egne eksperter havde længe mistænkt, at samlingen rummede da Trevisos forsvundne skjold. I 1970’erne havde museet nemlig fået et skjold foræret af en amerikansk samler med tyske rødder. Først i år har fotografier dog endegyldigt bevist, at der vitterlig er tale om det forsvundne mesterværk.

Skjoldet prydes af romerske legionærer i færd med at storme Karthagos mure.

© Philadelphia Museum of Art

Skjoldet skulle pryde mega-museum

I 1943 blev alle militære kunstskatte fra Konopiště-slottet røvet af den tyske hær og sendt ud af landet. Men Hitlers personlige våben- og rustnings-kurator, Leopold Ruprecht, tog skjoldet og en del andre genstande til side og lod dem fragte til Linz.

Her skulle mesterværkerne udstilles på Førermuseet, som er nævnt i Hitlers testamente. Da tyvekosterne blev befriet af de allierede, manglede det smukke skjold imidlertid.