Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Helleristninger Sverige

Mystiske helleristninger lå gemt bag svensk mos

Sverige er kendt for sine flotte helleristninger fra oldtiden, men arkæologerne fik sig alligevel et chok, da de undersøgte mosset bag en stor klippesten. De unikke fund er nemlig skabt på vandet.

I Bohuslän i det sydvestlige Sverige har arkæologer for nylig fundet en række gamle helleristninger, der hidtil var blevet overset.

Da arkæologerne var i færd med at undersøge en stor klippe, opdagede de en lille kant af en menneskeskabt udhugning i stenen, der kun lige var synlig under et tykt lag af mos.

Efter at have fjernet mosset har arkæologerne nu fritlagt en række spektakulære helleristninger over et 15 meter langt område, bestående af 13 skibe, syv personer, ni heste og fire hestevogne.

”Der er tale om meget store ting, inklusive et to meter langt skib og en person, der er over en meter høj”, forklarer arkæolog Andreas Toreld, der var med til at gøre det spændende fund.

Helleristninger Sverige

De nyopdagede helleristninger er blevet farvet hvide, så de fremstår tydeligere.

© Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Stenhuggere arbejdede på en båd

”Motiverne er ikke unikke, men det er lokaliteten – et nærmest vertikalt klippeudspring”, forklarer Toreld. Da helleristningerne blev lavet i enten det 7. eller 8. århundrede f.Kr., stak klippen nemlig ud fra en lille ø.

Personerne, der stod bag helleristningerne, har derfor måttet arbejde siddende eller stående i en lille båd, mens de skabte billederne, der kunne ses af alle, der sejlede forbi.

Stenen ligger i dag 12 meter over vandoverfladen, men da figurerne blev udhugget, har de været lige over vandlinjen. Den kan nemlig ses endnu, eftersom alger med årene har farvet den nederste del af stenen mørkere.

Det er dog langt fra de første helleristninger, der er fundet i området. De ligger nemlig ikke langt fra de berømte helleristninger i Tanum, som er skabt i samme periode. Det kan derfor have været de samme kunstnere, der også har skabt disse helleristninger.