Ny teknologi afslører skjult Degas mesterværk

Under overfladen gemmer et af mestermaleren Edgar Degas’ malerier sig på et hemmeligt portræt, viser en ny undersøgelse.

Forskerne har brugt avanceret røntgen-teknologi til at afsløre det skjulte maleri.

© David Thurrowgood & National Gallery of Victoria/The Australian Synchrotron

Ved at benytte sig af avanceret røntgenteknologi har en gruppe australske forskere rekonstrueret et maleri, der er skjult under den franske mestermaler Edgar Degas’ berømte værk "Portræt af en kvinde".

Diskussion siden 1922

“Der har længe været diskussion om, hvad dette maleri gemte på”, siger David Thurrowgood, konservator på Queen Victoria Museum and Art Gallery i Australien, der har stået i spidsen for projektet.

Allerede i 1922 var farverne fra det underliggende portræt svagt synlige, men først nu har moderne teknologi tilladt kunsthistorikerne at få stillet deres store nysgerrighed.

Fotografisk detaljegrad

I 33 timer blev maleriet scannet med såkaldt synkrotronstråling og røntgenfluorescensspektroskopi for at kortlægge metalliske partikler i farverne på lærredet. Med data fra scanningen har forskerne kunnet genskabe det skjulte portræt med en næsten fotografisk detaljegrad.

Forskerne mener tilmed at have identificeret kvinden på det skjulte portræt som Emma Dobigny – en populær model blandt 1870’ernes kunstmalere.

Portrættet til venstre har hele tiden været synligt. Men med den nye teknologi er det lykkedes at afsløre, at billedet også rummer portrættet til højre.