Ny teori: Michelangelo provokerede kirken med kvindelige kønsorganer

Det var en hyldest til det feminine, da Michelangelo malede otte vædderhoveder i det Sixtinske Kapel. Sådan siger en gruppe forskere, der mener, at vædderhovederne i virkeligheden symboliserer en kvindelig livmoder.

Det sixtinske kapel

Kan du få øje på Michelangelos skjulte budskab?

© Wikimedia

Det virker helt uskyldigt: Otte vædderhoveder pryder den gigantiske fresko, som multikunstneren Michelangelo malede i det Sixtinske Kapel.

Men ifølge forskere fra Forbundsuniversitetet for Sundhedsvidenskab i Brasilien symboliserer vædderhovederne de kvindelige forplantningsorganer - livmoderen, æggestokkene og æggelederne - og er både en hyldest til kvinden og en provokation til den mandsdominerede katolske kirke.

Ifølge forskerne fra Forbundsuniversitetet for Sundhedsvidenskab ligner vædderhovedet de indre, kvindelige kønsorganer så meget, at det ikke kan være et tilfælde.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Hævn over kirken

Michelangelo blev hyret til at male det Sixtinske Kapel i 1508 af pave Julius 2., men løb hurtigt ind i problemer med paven, der gang på gang kritiserede Michelangelos arbejde.

Som hævn fyldte han maleriet med hemmelige koder, og da han senere blev hyret til også at male kapellets endevæg, forargede han kirken med nøgenmalerier.

"Ligesom andre kunstnere i renæssancen malede Michelangelo ofte seksuelle hentydninger og grove fornærmelser mod overmagten. For Michelangelo var det feminine helligt, fordi kvinder har evnen til at skabe nyt liv, men de var en trussel mod kirken," siger Dr. Deivis de Campos, der er forsker ved Forbundsuniversitetet for Sundhedsvidenskab.

Skjulte symboler

Det tog Michelangelo fire år at færdiggøre freskoen, der strækker sig over 5381 kvadratmeter og indeholder mere end 300 figurer fra Biblenes skabelsesberetning. Forskere er sidenhen blevet ved med at finde kvindelige symboler i det enorme maleri - senest altså vædderhovederne, som forskere mener skulle symbolisere den kvindelige livmoder.