Skønlitteratur var skyld i mere end 2.000 selvmord
I 1774 rammer en mystisk selvmordsbølge Europa. Mere end 2.000 unge mænd skyder sig selv. Myndighederne forsøger at stoppe selvmordene ved at udrydde inspirationskilden – en roman skrevet af den unge tyske forfatter Goethe.

Den unge Werther knuses af ulykkelig kærlighed til sin vens forlovede Lotte. Efter en tårevædet afsked skyder den desperate mand sig selv.
En uhyggelig epidemi bredte sig over Europa i slutningen af 1700-tallet. Unge mænd fra overklassen begik selvmord i stort tal.
Ofrene havde intet med hinanden at gøre, men et mønster gik igen: De døde var som regel klædt i blå frakke og gule knæbukser, og dødsårsagen var den samme: De havde taget deres eget liv ved at skyde sig i hovedet med en pistol.
I hånden holdt de ofte et åbent eksemplar af den unge tyske forfatter Johann Wolfgang Goethes roman “Den unge Werthers lidelser”.
Romanen var udkommet i 1774, og den kun 24-årige Goethe havde næppe nogen anelse om de blodige konsekvenser, hans bog ville få, da han satte sidste punktum i sin historie.
Goethe var stort set ukendt uden for Tysklands grænser og havde kun lige fået sit litterære
gennembrud i hjemlandet.
Men med bogen om Werther ramte Goethe en litterær guldåre, der skulle få store konsekvenser.