Svensk konge udstoppede skeløjet løve
Udstoppede dyr var højeste mode i 1800-tallets overklassehjem. Den svenske konge Frederik 1. var med på den pelsede dille og fik udstoppet en vindskæv løve.

Den udstoppede løve på Djurgården er endnu en gang moderne. I løbet af de seneste årtier er taksidermi igen blevet populært i den vestlige verden.
Usædvanlig udstopning af dyrenes konge
Foran den svenske royale konservator lå resterne af det, der engang havde været et pragteksemplar af dyrenes konge: skindet og knoglerne fra en løve. Under mere normale omstændigheder ville den have udstødt sit sidste brøl på savannen under sydlige himmelstrøg.
Men sammen med en vildkat, tre hyæner – og en slave til at passe på de eksotiske dyr – havde løven i stedet endt sine dage i den kongelige forlystelsespark Djurgården i centrum af Stockholm.
De, for den svenske hovedstad, noget usædvanlige skabninger var alle blevet foræret til kong Frederik 1. i 1731. Ifølge historiske kilder som udsøgte gaver fra en algerisk hersker. Det havde uden tvivl høstet kongen mange beundrende blikke, mens løven endnu var i live.
Og nu var det konservatorens opgave at sørge for, at trofæet også gjorde nytte efter sin død: Løven skulle udstoppes, så den kunne stå som et stateligt minde over hans regeringstid.
Men det var nemmere sagt end gjort. Især for en svensk konservator, som efter alt at dømme kun havde været i nærkontakt med de løver, som prydede det svenske kongeriges våbenskjold. Resultatet af hans anstrengelser skulle derfor vise sig at blive usædvanligt.
Rådne tænder angrebet af mider
Kong Frederik var hoppet med på en voksende dille. I 1700-1800-tallet havde en ny trend spredt sig blandt Europas højere samfundslag: udstopning af eksotiske dyr fra fjerne lande, også kaldet taksidermi.
Et ord, der kommer af det græske taxis: at ordne, og derma: hud, og betyder at arrangere garvet hud fra et dyr hen over for eksempel en gine eller mannequin i en livagtig og karakteristisk positur.
Udstopning og balsamering af dyr, og af og til også mennesker, var ikke noget nyt. Helt tilbage i det antikke Egypten havde mennesker forsøgt at forhindre jordiske rester i at gå i forrådnelse.
Balsamerede mumier af mennesker og dyr blev gemt af vejen i egypternes gravsteder, så kroppene kunne være til nytte for deres ejermænd i livet efter døden.