Fars Media Corporation & Capt. Kenneth Stewart
Bamiyan-Buddha, Afghanistan

Taliban sælger billetter til kulturskatte, de selv har ødelagt

Efter at have fjernet 'ugudelige' monumenter med alt fra anti-luftskyts til hammere, forsøger Taliban nu at styrke Afghanistans skrantende økonomi ved at sælge billetter til de kulturskatte, de selv har smadret.

Taliban er ikke ligefrem kendt som historiens vogtere. Da den fundamentalistiske gruppe kom til magten i Afghanistan i 1996, blev utallige antikke statuer og artefakter i de følgende år ødelagt, bl.a. fordi talibanerne mente, de forestillede afguder og derfor burde destrueres.

Men efter i årevis at have forvandlet landets kulturarv til aske, sælger Taliban nu billetter til besøgende ved de monumenter de selv har destrueret – i et forsøg på at styrke Afghanistans svigtende økonomi.

Washington Post rapporterer, at Afghanistans turistportefølje nu inkluderer et par 1.400 år gamle kæmpe stenbuddhaer, der blev sprængt i stykker i 2001 som en del af “en udrensning af ikke-islamisk kunst.”

Nu kan landets få turister så i stedet glæde sig over, at de kan få lov til at betale for at se et hul i et bjerg.

Buddhaer blev forsøgt ødelagt i 1300 år

Bamiyan-buddhaerne, der lå i den centrale Hazarajat-regionen i Afghanistan, var engang majestætiske symboler på buddhistisk kunst og kulturarv. Buddhismen kom til landet med kejser Ashoka af Magadha (oldtidsrige i nutidens Indien) omkring 250 f.Kr., og Afghanistan havde en stor buddhistisk befolkningsandel indtil omkring 715 e.Kr., hvor det mulimske Abbaside-kalifat knuste et lokalt oprør, og mange buddhister måtte flygte.

I de følgende 1300 år stod de to store Buddha-statuer, på henholdvis 55 m og 38 m, ofte som en torn i øjet på landets muslimske herskere, og de blev forsøgt ødelagt flere gange.

Det var dog først Taliban, der i 2001 havde held til at fuldende destruktionen, da de over to dage affyrede anti-luftskyts og artilleri mod de to statuer samt plantede sprængstoffer i dem for endegyldigt at sprænge dem i stykker.

Bamiyan-Buddha i Sri Lanka

I Sri Lanka er bygget en replika i fuld størrelse af den mindre af de to Bamiyan-buddhaer, som Taliban smadrede med anti-luftskyts i 2001.

© Shutterstock

Taliban tur-retur

Ikke lang tid efter tilintetgørelsen af de to buddaher ramte terrorangrebet den 11. september USA. Afghanistan husede terroristen Osama Bin Laden, og landet blev invaderet af en amerikansk-ledet koalition, som fjernede Taliban fra magten.

Men da USA og NATO's styrker endelig trak sig ud af landet i 2021, vendte talibanerne hurtigt tilbage. Nu havde de kontrollen med et land, hvor økonomien faldt med omkring 20 pct. alene i 2021. Desperate midler måtte tages i brug ,og de berømte Buddha-statuer havde tidligere været populære turistmål.

Derfor blev det i 2022 muligt at besøge de knuste Bamiyan-buddhaer for “57 cent for lokale og 3.45 dollars for udlændinge”, fortæller Washington Post.

200.000 kom for at se de tomme huller

Omkring 200.000 turister besøgte efter sigende de sammenstyrtede buddhaer i 2022, og den afghanske embedsmand Saifurrahman Mohammadi udtaler, at landets ødelagte antikke genstande har potentiale “til at bringe betydelige turistpenge ind”.

Mohammadi har bl.a. planer om at bygge et souvenir-marked i nærheden af de ødelagte statuer.

Siden 2011 har adskillige eksperter under ledelse af UNESCO arbejdet på at genskabe statuerne og redde andre dele af Afghanistans kulturarv. Arbejdet stoppede imidlertid i 2021, da Taliban igen kom til magten.