Channel 4/Rob Parfitt

TV-program vil destruere Hitlers kunst

Hvis publikum stemmer for det, vil værten på et nyt britisk TV-program ødelægge malerier og skulpturer, som kontroversielle kunstnere har fremstillet. Hitler og Picasso risikerer at gå op i flammer.

Kan man sætte pris på et kunstværk, selvom kunstneren bag er kontroversiel? Det spørgsmål stiller et nyt engelsk TV-program.

Channel 4 har opkøbt et maleri af fx Adolf Hitler, der har millioner af menneskeliv på samvittigheden.

Også værker af Pablo Picasso, der mishandlede kvinder samt den pædofili-dømte britiske maler og tv-kendis Rolf Harris vil blive behandlet i programmet.

Programchef på Channel 4, Ian Katz, forklarer:

“I programmet vil der være fortalere for hvert kunstværk. Der vil være nogle, der argumenter – ikke for Hitler – men for det faktum, at hans karakters moral ikke skal være afgørende for, om et kunstværk skal eksistere eller ej”.

I sidste ende vil det dog være op til publikum hvorvidt værten, Jimmy Carr, skal destruere kunstværket eller ej i tv-programmet “Jimmy Carr Destroys Art” – Jimmy Carr ødelægger kunst.

Som 23-årig malede Hitler Wiens Karlskirke. Hvilket værk Channel4 har købt, vides imidlertid ikke. Over 50 Hitler-malerier er i årenes løb blevet solgt på auktion.

© Adolf Hitler

Professor: Værker bør bevares

Allerede inden det er blevet vist, har program-serien medført ramaskrig blandt fx jødiske foreninger og kunstinteresserede.

Kunstprofessor Dr. Sam Rose fra St. Adrews University pointerer værkernes historiske værdi:

“Hvor uheldigt det end er, så er værker af Hitler og Gill (den pædofile kunstner Eric Gill, red.) nu en del af vigtig historie og kan i fremtiden hjælpe os med at forstå ting om os selv. Værkerne hører til i et arkiv, så de kan studeres”, mener Rose.