metmuseum.com

Udstilling fejrer oldtidens farverige statuer

Et amerikansk museum er gået amok med maling. Antikke marmorstatuer har fået deres oprindelige kulør tilbage og vidner om farveglæden for tusindvis af år siden.

I antikkens Rom og Athen var bymidten ikke præget af hvide marmorstatuer. I stedet strålede statuerne af klare farver. Da fortidens arkæologer udgravede statuerne, fik mange af dem kun et glimt af fortidens farveorgie, inden ilt ødelagde den skrøbelige maling.

The Metropolitan Museum of Art i New York er nu klar til at udstille en række deres mest berømte statuer – malet som de så ud for over 2.000 år siden. Andre museer verden over har tidligere udstillet farvelagte kopier, men The Met er gået uhørt grundigt til værks for at skabe naturtro statuer.

Udstillingen “Chroma: Ancient Sculpture in Color“ er resultatet af et årelangt samarbejde mellem arkæologer, kunstnere og kemikere. Først blev originalerne nøje undersøgt med UV-lys og fintfølende målinstrumenter for at slå fast, hvilke farver de engang havde haft.

Sfinkser var populære fabeldyr i antikkens Grækenland. I mange år har The Met udstillet den farveløse udgave, men 500 år f.Kr. strålede den af farver i en by på halvøen Atikka.

© metmuseum.com

Udstillingen er åben frem til marts

Hver en revne og sprække i statuerne blev set efter for at finde rester af pigment, der kunne afsløre ansigtets, øjnenes, hårets og tøjets kulør. For enkelte statuer kunne eksperterne støtte sig til gamle tegninger fra dengang de blev fundet, og inden farven skallede af.

Derefter farvelagde en kunstner en nøjagtig 3D-kopi af statuen – en mindst lige så tidskrævende proces. Udstillingen kan ses på The Met frem til 26. marts 2023.