Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mandekorsetter og levende øgler: Så skør var moden

Mænd i Frankrig klemte sig ned i korsetter for at kunne passe deres formsyede tøj, og levende øgler var amerikanske kvinders yndlingssmykker.

Fox Photos/Getty Images

1. Samerne gav inspiration til mytologiske sko

Samerne er kendt som det oprindelige folk i Nordskandinavien. Gennem historien har samerne levet som nomader på tværs af Lapland i Norge, Sverige, Finland og Rusland, og derfor havde samerne specielle ski-sko, som de brugte til at transportere sig rundt på det snedækkende og fjeldrige landskab.

Samernes specielle ski-sko er angiveligt blevet brugt som inspirationskilde til alfernes sko.

Alfer er små væsener, der stammer fra den nordiske mytologi, og gennem historien er alferne nemlig blevet illustreret med karakteristiske sko med lange, spidse snabel-snuder.

En gruppe samere fra den svenske provins Härjedalen i slutningen af 1700-tallet, der var iført de specielle ski-sko med spids og opbøjet snude.

© Swedish National Heritage Board @ Flickr Commons & Shutterstock

2. Uhyggelig dragt beskyttede læger mod døden

I 1600-tallet hærgede pesten sig endnu engang gennem Europa, og derfor opfandt den franske medicinmand Charles de Lorme en dragt, der skulle beskytte pestlægerne mod sygdommen.

Dragten blev hurtigt symbolet på den visse død, og pestdoktoren kunne på lang afstand kendes på den karakteristiske og livsnødvendige maske. Det lange næb tjente nemlig et vigtigt formål. Næbet var var fyldt med parfume og urter, som skulle holde stanken på afstand og lægen i live.

3. Mænd gik med korsetter

Den franske overklasse var i det 18. århundrede så besat af kroppens proportioner, at korsettet levede i bedste velgående.

Det formende undertøj var dog ikke kun populært blandt kvinder. Datidens mænd ønskede også at forme deres kroppe, så de kunne passe det formsyede modetøj.

De korset-bærende franskmænd blev dog hurtigt latterliggjort. Europas øvrige mænd var nemlig overbeviste om, at en mand ikke skulle bruge så meget tid på kroppen og dens proportioner foran spejlet.

Eftersigende havde korsettet også en sundhedsfremmende effekt for mænd ved at give støtte til ryg og rygmuskler.

© Wikimedia Commons (public domain)

4. Kvinder brugte levende øgler som smykker

I 1890’ernes New York blev det populært blandt kvinderne at udsmykke sig med dyr ved at bære små, levende øgler i seler. Øglerne blev solgt som “kamæleoner”, der kunne skifte farve og matche ethvert outfit.

Det blev dog hurtigt for meget for dyrevelfærdsorganisationen ASPCA, der fik New Yorks myndigheder til at udstede en bekendtgørelse om, at det fremadrettet blev ulovligt at sælge øglerne.

Dillen fortsatte dog i årtier på tværs af kontinentet, og senere blev brocher med levende biller også en populær udsmykning.

5. Garderhusarer bar uniformer med dødningehoveder

Under 2. verdenskrig blev Hitlers SS-soldater kendt for at bære frygtindgydende dødningehoveder på deres uniformer.

Traditionen stammer dog tilbage fra 1700-tallet, hvor preussiske garderhusarer bar et kranium med krydsede lårbensknogler som en del af deres militære uniform.

Det symboliserede, at husarerne var villige til at risikere deres liv for regenten og ikke frygtede døden.

Under 2. verdenskrig tjente Hans Heinrich Lammers som Obergruppenführer i Hitlers SS-korps, og derfor bar han SS-uniformen med et kranie på kepi-hatten.

© Bundesarchiv, Bild 146-2008-0276 / CC-BY-SA 3.0

Læs også:

Samfund

Derfor er New York blevet The Big Apple

2 minutter
Amerikas historie

New York i tal

4 minutter
Amerikas historie

New Yorks rigmænd levede som konger

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul