Fox Photos/Getty Images

Mandekorsetter og levende øgler: Så skør var moden

Mænd i Frankrig klemte sig ned i korsetter for at kunne passe deres formsyede tøj, og levende øgler var amerikanske kvinders yndlingssmykker.

1. Samerne gav inspiration til mytologiske sko

Samerne er kendt som det oprindelige folk i Nordskandinavien. Gennem historien har samerne levet som nomader på tværs af Lapland i Norge, Sverige, Finland og Rusland, og derfor havde samerne specielle ski-sko, som de brugte til at transportere sig rundt på det snedækkende og fjeldrige landskab.

Samernes specielle ski-sko er angiveligt blevet brugt som inspirationskilde til alfernes sko.

Alfer er små væsener, der stammer fra den nordiske mytologi, og gennem historien er alferne nemlig blevet illustreret med karakteristiske sko med lange, spidse snabel-snuder.

En gruppe samere fra den svenske provins Härjedalen i slutningen af 1700-tallet, der var iført de specielle ski-sko med spids og opbøjet snude.

© Swedish National Heritage Board @ Flickr Commons & Shutterstock

2. Uhyggelig dragt beskyttede læger mod døden

I 1600-tallet hærgede pesten sig endnu engang gennem Europa, og derfor opfandt den franske medicinmand Charles de Lorme en dragt, der skulle beskytte pestlægerne mod sygdommen.

Dragten blev hurtigt symbolet på den visse død, og pestdoktoren kunne på lang afstand kendes på den karakteristiske og livsnødvendige maske. Det lange næb tjente nemlig et vigtigt formål. Næbet var var fyldt med parfume og urter, som skulle holde stanken på afstand og lægen i live.

3. Mænd gik med korsetter

Den franske overklasse var i det 18. århundrede så besat af kroppens proportioner, at korsettet levede i bedste velgående.

Det formende undertøj var dog ikke kun populært blandt kvinder. Datidens mænd ønskede også at forme deres kroppe, så de kunne passe det formsyede modetøj.

De korset-bærende franskmænd blev dog hurtigt latterliggjort. Europas øvrige mænd var nemlig overbeviste om, at en mand ikke skulle bruge så meget tid på kroppen og dens proportioner foran spejlet.

Eftersigende havde korsettet også en sundhedsfremmende effekt for mænd ved at give støtte til ryg og rygmuskler.

© Wikimedia Commons (public domain)

4. Kvinder brugte levende øgler som smykker

I 1890’ernes New York blev det populært blandt kvinderne at udsmykke sig med dyr ved at bære små, levende øgler i seler. Øglerne blev solgt som “kamæleoner”, der kunne skifte farve og matche ethvert outfit.

Det blev dog hurtigt for meget for dyrevelfærdsorganisationen ASPCA, der fik New Yorks myndigheder til at udstede en bekendtgørelse om, at det fremadrettet blev ulovligt at sælge øglerne.

Dillen fortsatte dog i årtier på tværs af kontinentet, og senere blev brocher med levende biller også en populær udsmykning.

5. Garderhusarer bar uniformer med dødningehoveder

Under 2. verdenskrig blev Hitlers SS-soldater kendt for at bære frygtindgydende dødningehoveder på deres uniformer.

Traditionen stammer dog tilbage fra 1700-tallet, hvor preussiske garderhusarer bar et kranium med krydsede lårbensknogler som en del af deres militære uniform.

Det symboliserede, at husarerne var villige til at risikere deres liv for regenten og ikke frygtede døden.

Under 2. verdenskrig tjente Hans Heinrich Lammers som Obergruppenführer i Hitlers SS-korps, og derfor bar han SS-uniformen med et kranie på kepi-hatten.

© Bundesarchiv, Bild 146-2008-0276 / CC-BY-SA 3.0