Nix pille: 7 ubegribelige – og dumme – museumsulykker

For nogle museumsgæster bliver fristelsen for stor: De kan ikke lade være med at røre, kravle på og pille ved de udstillede genstande. Og den fristelse har resulteret i både afbrækkede ben, ødelagte sarkofager og at sidde fast i en vagina-statue.

Listen over museumsulykker er lang. Bl.a. har et barn slået hul i et dyrt maleri, og en studerende har siddet fast i en vagina-statue.

© YouTube/Creative Commons

I august løftede et forældrepar deres lille barn over en udstillingsmontre på Prittlewell Priory Museum i Essex i England.

Montrerne plejer at være der af en grund, men forældrene så stort på reglerne og satte deres søn i en sandstenssarkofag fra middelalderen.

Det resulterede i, at sarkofagen væltede ned fra sit stativ og fik en stor revne ned igennem midten og slog et stykke ud af bunden. Derefter tog forældre og barn flugten – sandsynligvis uden det foto, som kan have sat hele miseren i gang.

© Southend-on-Sea Borough
Video

Krone røg på jorden

I maj 2015 væltede et par kronen af statuen “Statue of the Two Hercules”, som står på Piazza del Comune i den italienske by Cremona. Eftersigende skulle parret være kravlet op på det for at tage billeder.

Forældreparret fra England er dog langt fra de eneste, der har været – mere eller mindre bevidst – uheldige med historiske og kunstneriske museumsgenstande.

Ur faldt ned fra væggen

I juni 2016 ødelagde en mand et værdifuldt træur på National Watch and Clock Museum i Pennsylvania. Uret havde hængt i fred og ro på museet, indtil manden og hans kone kom forbi.

Ben knækkede under selfie

Selfie-ulykker er ikke et ukendt begreb, og det var netop forsøget på en selfie, der endte med, at en studerende i 2014 kom til at brække benet på statuen “Drunken Satyr” på museet Accademia di Brera i Milano.

Heldigvis var statuen en kopi af originalen, der stammer fra oldtidens Grækenland.

Til venstre ses “Statue of the Two Hercules” som den blev skabt, og på billedet til højre er kronen væltet på jorden.

© Twitter @dianacorridori

Drunken Satyr

© Creative Commons

Sad fast i vagina

Som sagt kan fristelser nogle gange blive for store. Og i juli 2014 sad en studerende fast i skulpturen Pi Chacan uden for Tübingen Universitet i Tyskland.

Det karakteristiske ved denne skulptur er, at den ligner en vagina.

Pi Chacan

© Creative Commons

Barn slog hul i maleri

I Taiwan i 2015 væltede en noget klodset 12-årig dreng i et maleri, der er 1,5 millioner dollars værd (9,3 mio. kr).

Maleriet “Flowers” er malet af italienske Paolo Porpora i 1600-tallet, og det er et af de få af hans malerier, som kunstneren selv har underskrevet.

Video

Heldigvis kunne maleriet repareres på bare 12 timer.

Flåede fingeren af Jomfru Maria

Det er ikke kun børn og unge, der kommer galt afsted på museer. I 2013 kom en amerikansk turist til at brække fingeren af en 600 år gammel Jomfru Maria-statue, da han skulle prøve at måle sin egen hånd op imod den.

Statuen er lavet af den italienske billedhugger Giovanni d’Ambrogi.