A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Nyt fund: Selv huleboere elskede bling-bling

I en marokkansk hule har arkæologer fundet beviser på, at stenaldermennesker havde en anden smag inden for smykker end vores.

Mellem 2014 og 2018 udgravede arkæologer Bizmoune-grotten på Marokkos sydvestlige Atlanterhavskyst. I hulen, der var beboet i stenalderen for 142.000 til 150.000 år siden, fandt arkæologerne bl.a. 33 sneglehuse. Ved første øjekast vakte de ikke opsigt, men nu viser sneglehusene sig at være lidt af en sensation.

Et amerikansk forskerhold har nemlig undersøgt de blot 1,25 cm lange genstande og er nået frem til den konklusion, at der er tale om intet mindre end verdens første smykker.

“Vi ved ikke, hvad de symboliserede, men de var tydeligvis symbolske objekter, der blev båret på en måde, så andre folk kunne se dem”, forklarer antropologi-professor Steven Kuhn fra The University of Arizona.

Bizmoune Cave ligger ca. 120 km nord for Agadir i Marokko.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Minimale spor var afgørende

Sneglehusene havde alle små huller, der var naturligt dannede. Men forskerne bemærkede også, at perlemoret rundt omkring hullerne var slidt af – sandsynligvis fordi en snor var blevet trukket igennem dem. Med tiden havde snoren skrabet perlemoret af.

Rester af rødt pigment og okker på sneglehusene tyder desuden på, at nogle af dem engang havde været malet.

Det fik forskerne til at konkludere, at der måtte være tale om smykker.

Hvis der virkelig er tale om smykker, er sneglehusene det ældste tegn på, at mennesker ikke kun brugte kropsmaling, men også halskæder, armbånd og lignende.