Onde ånder blev fordrevet med udslidt sko

En brugt sko har været skjult i en væg på Cambridge Universitet i 300 år. Skoen var en del af et overtroisk ritual, der skulle beskytte mod onde ånder.

Skoen, der skulle beskytte mod onde ånder på Cambridge Universitet er 300 år gammel og svarer til størrelse 39.

© Cambridge Archeological Unit

Gennem de sidste 400 år har the Senior Combination Room på Cambridge Universitet i England lagt vægge til store historiske begivenheder.

Det var her, Charles d. 1 blev trolovet med sin kommende hustru, Henriette Maria, i 1620'erne, og under 2. verdenskrig var det her, dele af planerne for D-dag blev lagt.

Men ingen har vidst, at lokalet var under magisk beskyttelse. Indtil nu. 1. august i år fandt håndværkere nemlig en 300 år gammel sko i størrelse 39 med et hul i sålen gemt i væggen.

Onde ånder lokket i fælde

Op igennem det 20. århundrede var overtro udbredt i England, og englænderne frygtede især onde ånder. For at komme dem til livs, satte de fælder op: Brugte sko blev gemt i vægge for at lokke ånderne væk fra mennesker. Forskerne mener, at traditionen med at skjule sko i væggen går helt tilbage til 1300-tallet.

Men sko var ikke den eneste måde at slippe af med de onde onder. Såkaldte hekseflasker med hår og urin blev også placeret i vægge sammen med vin, nåle og urter, og særlig grum ondskab blev fordrevet med døde katte.

Skoen er brugt og er blevet så slidt, at der er hul i sålen.

© Cambridge Archeological Unit

Vigtigt bevis på overtro

Siden 1950'erne er næsten 2000 sko dukket op fra klostre til katedraler og slotte i det nordlige Europa. "De er vigtige vidensbyrd om den overtro, der eksisterede i Nordeuropa i mange hundrede år," siger Richard Newman fra Cambridges arkæologiske afdeling. Han tilføjer, at skoen, der blev fundet på Cambridge, meget vel kan have tilhørt en tidligere rektor.