Skoen, der skulle beskytte mod onde ånder på Cambridge Universitet er 300 år gammel og svarer til størrelse 39.

© Cambridge Archeological Unit

Onde ånder blev fordrevet med udslidt sko

En brugt sko har været skjult i en væg på Cambridge Universitet i 300 år. Skoen var en del af et overtroisk ritual, der skulle beskytte mod onde ånder.

Gennem de sidste 400 år har the Senior Combination Room på Cambridge Universitet i England lagt vægge til store historiske begivenheder.

Det var her, Charles d. 1 blev trolovet med sin kommende hustru, Henriette Maria, i 1620'erne, og under 2. verdenskrig var det her, dele af planerne for D-dag blev lagt.

Men ingen har vidst, at lokalet var under magisk beskyttelse. Indtil nu. 1. august i år fandt håndværkere nemlig en 300 år gammel sko i størrelse 39 med et hul i sålen gemt i væggen.

Onde ånder lokket i fælde

Op igennem det 20. århundrede var overtro udbredt i England, og englænderne frygtede især onde ånder. For at komme dem til livs, satte de fælder op: Brugte sko blev gemt i vægge for at lokke ånderne væk fra mennesker. Forskerne mener, at traditionen med at skjule sko i væggen går helt tilbage til 1300-tallet.

Men sko var ikke den eneste måde at slippe af med de onde onder. Såkaldte hekseflasker med hår og urin blev også placeret i vægge sammen med vin, nåle og urter, og særlig grum ondskab blev fordrevet med døde katte.

Skoen er brugt og er blevet så slidt, at der er hul i sålen.

© Cambridge Archeological Unit

Vigtigt bevis på overtro

Siden 1950'erne er næsten 2000 sko dukket op fra klostre til katedraler og slotte i det nordlige Europa. "De er vigtige vidensbyrd om den overtro, der eksisterede i Nordeuropa i mange hundrede år," siger Richard Newman fra Cambridges arkæologiske afdeling. Han tilføjer, at skoen, der blev fundet på Cambridge, meget vel kan have tilhørt en tidligere rektor.